На сједници Скупштине борачке организације општине Соколац која је одржана данас, усвојени су извјештаји о раду ове организације и свих њених одбора у 2021. години: Предсједништва, Одбора породица погинулих бораца, Одбора ратних војних инвалида, те стручне службе борачке организације, те Оперативни план за текућу годину.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић истакао је задовољство чињеницом што су све одлуке и извјештаји усвојени једногласно.

– Свједоци смо да нас је све мање када је ријеч о борачкој популацији, али се трудимо да радимо у складу са правилима и располажемо са онолико средстава колико имамо. Трудићемо се у наредном периоду да не буде кашњења када је ријеч о исплатама за трошкове лијечења и сахрана. Као члан Предсједништва, упознао сам делегате о тренутном стању на нивоу Републике Српске и даљим плановима. Као регија и општина и ми ћемо имати кандидата за предсједника Борачке организације РС, који ће обављати ту функцију до редовних избора – рекао је Лалић те додао да БОРС мора увијек бити број један у односу на интересе појединца.

Сједници је присуствовао и начелник Општине Соколац Милован Бјелица који је исказао задовољство односом Борачке организације и локалног парламента.

– Општина издваја значајна новчана средства, поред редовних средстава која су одобрена буџетом. Већ у наредном периоду аплицираћемо за 19 породица ресорном министарству како би омогућили завршетак радова или адаптацију стамбених објеката за њих – истакао је Бјелица те поручио да на нивоу РС има преко 18 удружења и организација када је у питању ова популација.

– Сви требамо ићи у истом правцу, јер да нисмо били заједно 92. и 95. године данас не би били овдје и имали Републику Српску. Сада је вријеме да штитимо нашу земљу, морамо јачати оно што је наше а то је једино могуће ако будемо сложни – закључио је начелник.

Приоритети у раду Предсједништва Скупштине Борачке организације Општине Соколац за текућу годину се односе на: очување РС и њених институција, унапређење статуса борачке популације, те побољшање статусног положаја, као и његовање слободарских традиција српског народа и обиљежавање значајних датума у овој години.