Фото: Н1

После проблема који су почетком месеца снашли парламент БиХ – када је тој институцији угашено грејање јер је понуђач због поскупљења одустао од испоруке лож-уља – нове невоље су снашле заједничке институције у Сарајеву. Поједине институције запале су у проблеме с набавком лож-уља и нафте, а тешко измирују и рачуне за електричну енергију и комуналне услуге.

Узрок за нове проблеме је двострук – раст цене енергената, али и чињеница да БиХ нема усвојен буџет за ову годину, па се финансирање одвија по такозваном привременом моделу, за који је основа буџет из 2020. године, када су цене енергената биле знатно повољније. Служба за заједничке послове институција БиХ затражила је од Савета министара БиХ 600.000 конвертибилних марака (КМ), што је око 300.000 евра, и то само за потребе првог квартала ове године.

„Служба није у могућности измирити обавезе за електричну енергију, рачун за март 2022. године”, наводе у Служби за заједничке послове институција БиХ, додајући да већ не могу платити доспеле, а неплаћене фактуре за лож-уље у износу од 400.000 КМ (око 200.000 евра) као ни друге комуналне услуге у износу од 60.000 КМ (око 30.000 евра).

Додатне захтеве има и Министарство одбране БиХ, којем недостаје 150.000 евра како би поравнали део дугова за енергенте и комуналне услуге. Војсци, наиме, недостаје новца да плате струју, због разлике у цени електричне енергије у односу на буџет из 2020. године и тренутно важећих тарифа. У Министарству одбране БиХ покушали су пронаћи излаз тако што су направили анализу како би видели да ли преусмеравањем новца и уштедама могу прикупити средства да измире режије. Међутим, анализа се показала као доста суморна.

„Доћи ћемо у ситуацију да нећемо имати средстава за неопходну текућу потрошњу енергената. Немамо могућност да исфинансирамо разлику цене и потребна је интервенција Савета министара БиХ да се одобри коришћење буџетске резерве”, наводи се у образложењу захтева Министарства одбране који је упућен Савету министара БиХ.

Медији су покушали добити одговор из Министарства финансија и трезора БиХ како превазићи постојеће проблеме, али га нису успели добити. Надлежни у Савету министара БиХ покушавају да припреме буџет БиХ, а у наредних десетак дана покушаће да реше проблеме с којима се суочавају све институције. Након што се буџет припреми, на њега сагласност треба да дâ Председништво БиХ, које га предлаже парламенту БиХ.