Због раста трошкова за око 30 одсто мљекаре у Аустрији најављују превентивну обуставу испоруке.

Друга по величини мљекара у Аустрији “НОеМ”, чије је сједиште у Бадену, упозорава на раст цијена млијека и млијечних производа.

– Цијена литре сировог млијека је већ порасла за више од 10 центи, што је раст од 30 одсто – саопштио је директор мљекаре Алфред Бергер.

Он је најавио да ће његова мљекара превентивно обуставити испоруку одређених производа. О којим производима је ријеч није наведено у саопштењу.

Бергер указује на несташицу амбалаже, али и код припреме воћа за воћне јогурте.

– Код малине је цијена порасла за три до пет пута, али нема гаранције да ће роба бити добијена. То су нове околности за све – објаснио је он.

Такође је истакао да понуде често важе свега пар дана.

Раст цијене сировог млијека за више од 10 центи по литри доноси “НОеМ” додатне трошкове у висини од 40 милиона евра. Ти трошкови биће пренијети на потрошаче, а раст цијене зависи од млијечног производа.

Нервоза код трговаца намирницама је тренутно велика, јер усљед растућих цијена дошло је до поремећаја на тржишту.

Прехрамбрени производи пролазе кроз много руку док не дођу до витрина у супермаркетима, а предузетници који учествују у том ланцу, од пољопривредника до компаније која прерађује производ и супермаркета који покушавају да задрже свој удио у тржишту и марже и поред виших трошкова.

Како би то остварили често витрине остају празне, јер тиме желе да врше притисак.