На Јахорини је почео пети Јахорина економски форум који ће у два дана окупити близу 500 учесника из десетак европских земаља.

Након двогодишње паузе због пандемије вируса корона на Јахорини су се поново су се окупили привредници, економски стручњаци и званичници Републике Српске и БиХ.

Форум је отворен уз присуство српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и премијера Републике Српске Радована Вишковића.

Вишковић је рекао да ће Република Српска и њене институције, заједно са привредницима, учинити све да се украјинска криза преброди на најбезболинији начин.

Вишковић је рекао да је спас економије у јавним инвестицијама и очувању јавне потрошње.

Додик је рекао да је свијет у економском хаосу и да је економија ЕУ рањивија због глобалног сукобу у Украјини.

Додик је истакао да је бих, нажалост, и по питању „Отвореног Балкана“ подијељена и да је прихватање те иницијативе постало искључиво политичко, а не економско питање.

Говорећи о Централној банци БиХ, српски члан Предсједништва БиХ рекао је да Република Српска и њене кључне институције нису задовољне монетарном политиком коју на нивоу БиХ води Централна банка, мимо сагласности и одлука сва три члана Предсједништва БиХ.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је на форуму да свака транзиција захтијева вријеме, велика прилагођавања и трошкове.

Тема петог Јахорина економског форума је „Глобални економски изазови и прилике“ у вези са најновијим дешавањима на свјетском тржишту. Кроз панеле ће бити заступљене и регионалне теме као што су „Отворени Балкан“, регионална сарадња, и јачање конкурентности локалних заједница и локалне економије.

Јахорина економски форум се одржава под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и уз помоћ Владе Српске и Савјета министара.