Киноа није технички категорисана као житарица, већ као зрно псеудо житарица јер се не бере из траве житарица, него из високе лиснате биљке која је сродница спанаћа, цвекле и блитве. Она је заправо скробно семе са одличним предностима!

Здравствене предности киное

Не садржи глутен

Киноа не садржи глутен. Ако спадате у особе које су осетљиве на глутен одличан је додатак исхрани без глутена.

Храна од целог зрна

Упркос томе што није житарица, киноа се и даље сматра целим зрном. Цела зрна, за разлику од рафинисаних житарица, остају нетакнута и не обрађују се. Нису лишене мекиња и клица богатих хранљивим материјама. Обезбеђују важне хранљиве материје попут влакана, витамина Б и минерала. Тако да, киноа је одличан начин да задовољите нутритивне потребе.

Протеини

Киноа је намирница са изузетно значајном количином протеина. Има 8 грама протеина по шољици. Сматра се комплетним протеином који садржи свих девет есенцијалних аминокиселина.

Влакна

Иако су све житарице добар извор влакана, највише ћете добити од киное. Једна шоља киное садржи 5 грама влакана, док парче хлеба од целог пшеничног хлеба има само 2 грама.

Биљни извор гвожђа

Гвожђе је минерал који је неопходан за правилно функционисање хемоглобина, који преноси кисеоник у крви до ћелија у целом телу. Осим тога, гвожђе је неопходно за функције као што су синтеза неуротрансмитера, регулација телесне температуре, активност ензима и енергетски метаболизам. Дневна препоручена количина гвожђа је између 8 и 18 милиграма, у зависности од старости и пола. Киноа је један од значајних биљних извора који обезбеђује око 3 милиграма гвожђа по шољици.

Магнезијум

Магнезијум је електролит који помаже у опуштању крвних судова. Једна шоља киное обезбеђује 118 милиграма магнезијума или око 25% дневног препорученог уноса.

Манган

Киноа задовољава половину дневних потреба за манганом. Манган је антиоксидант, који помаже у одржавању здравих митохондрија током производње енергије и штити ћелије од оштећења слободних радикала. Такође је важан за развој костију и зарастање рана. Адекватан дневни унос мангана је постављен на 2,3 милиграма. Шоља киное има 1,2 милиграма мангана.