Килограм живе ваге прасића у Српској је пред васкршње празнике у просјеку коштао девет марака, а њихова цијена тренутно је око седам КМ.

Из Удружења узгајивача свиња РС поручују да ће већ послије првомајских празника, односно пред предстојеће славе, жива вага опет поскупити на девет КМ.

Како каже предсједник овог удружења Мишо Маљчић, у протеклом периоду до појефтињења прасића дошло је јер су накупци настојали да што више оборе цијене.

– То, међутим, не треба да радује грађане, јер ће и они ускоро подићи цијене. Проблем је што највећи број људи прасиће не купује директно од сељака, него од накупаца, код којих је скупље. И због тога су нам, између осталог, цијене овакве какве јесу – истиче Маљчић за Српскаинфо.

Како се приближавају славе, наглашава, цијене ће расти на осам до девет КМ по килограму.

– Ако порасте потражња, биће и више. Тако је било и за Божић. Крајем прошле године килограм је, наиме, коштао четири, а три дана уочи овог празника шест КМ. Једноставно, не можемо да будемо јефтинији, јер је драстично поскупила цијена сточне хране, а ми већ одавно послујемо у минусу – истиче Маљчић.

Грађани, с друге стране, наглашавају да су, с разлогом или без, цијене прасића заиста превисоке, као никад до сада.

– Ван памети је да је килограм живе ваге скоро као килограма крменадле. Како год да срачунам, та ми рачуница никако не иде у главу. У сваком случају, и сами узгајивачи ће осјтетити посљедице оволиких цијена, јер је сигурно да људи неће као прије куповати прасиће. Више им се исплати да купе који килограм свјеже свињетине и испеку то месо у рерни, него да купују цијело прасе – каже Стојан К. из Бањалуке.

У месницама килограм свињског бута кошта 11 марака, док се цијена крменадле креће око девет, а свињских ребара осам КМ. Месари наглашавају да ће, ако дође до поскупљења товљеника, и они морати да коригују цијене.

С друге стране, килограм прасећег печења у просјеку кошта 30 КМ, а у ово вријеме лани је његова цијена била испод 20 КМ.