Запослени у крагујевачком Фијату су са великим олакшањем дочекали вест да ће њихова фабрика кренути са производњом електричног аутомобила. То је значајно за саме раднике који су сигурни у опстанак фабрике, али и зато што је то знак да је Србија добро место за нова улагања, каже председник синдиката Независност у тој фабрици, Зоран Станић.

У присуству председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и извршног директора компаније Стелантис, Карлоса Тавареша, у Београду је потписан уговор о производњи електричног аутомобила у фабрици Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА) Србија у Крагујевцу.

Вредност инвестиције је 190 милиона евра, а удео Србије која је власник 33 одсто акција фабрике је 48 милиона евра.

Вести о будућности ФЦА су ишчекиване већ дуго, а поготово од када су јануара прошле године Фијат Крајслер и Пежо удружили снаге у јединствену компанију Стелантис, који је тим спајањем постао четврти произвођач аутомобила на свету.

Спас за раднике, добар знак за Србију

Тиме је, вероватно на дужи рок, стављена тачка на питање судбине фабрике у Крагујевцу која је последњих година радила са малим капацитетом, производећи један исти модел аутомобила Фијат 500Л од како је фабрика отворена, сматра Станић.

„У сваком случају ово је велико олакшање. Постојао је страх од губитка посла. Још један циклус смо мирни, а овај је био први и најважнији. Сада када крене лакше ће доћи трећи модел аутомобила него што је дошао овај други. Сад знамо да смо, што се каже, свој на своме“, каже за Спутњик челник синдиката Независност у крагујевачкој фабрици.

Нова ера у Крагујевцу

Долазак новог модела аутомобила у Крагујевац није само спас за запослене. С производњом електричног аутомобила почиње нова ера за Србију која ће овога пута у примени нових технологија ићи у корак са светом, што ће захтевати велике промене у земљи, почев од изградње нових капацитета обновљивих извора енергије, оценио је Вучић.

Предочио је да ће аутомобил бити намењен за средњу класу, веома популаран, да ће до краја 2023. године бити транзициони период, а већ од почетка 2024. године би са траке кренуо један од модела који ће бити произвођен у више Стелантисових фабрика. Производња нашег новог модела би почела у трећем кварталу 2024. године.

На питање, колико ће бити захтевно да се пређе на производњу електричног аутомобила , Станић каже да то није најбитније.

Важно је тржиште

„То је мање важно, битније је оно што не видимо, а то је да је данашњој вести претходило огромно Стелантисово истраживање светског тржишта пошто се Фијатови модели продају на све стране света. Значи да су на основу тога закључили да ће продаја ићи, а то је најбитније, што значи да долазе бољи дани. Ако су се одлучили да праве нови модел значи да су сигурни да ће моћи да га продају“, истиче саговорник.

Он указује да је подједнако важно и то да Фијат види будућност у Србији. Станић подсећа да је Фијат када је пре 14 година дошао у Крагујевац био прва велика фирма која је дошла у Србију. После њега је дошло десетине других.

Зато сматра да уопште није важно који ће се модел производити, да ли електрични, или хибридни. Битно је, каже, да су у компанији одлучили да овде има будућности и да треба градити и улагати у Србију. А то је сигурно показатељ многим другима да је овде добро место за посао, каже он.

Знак поверења

На то је указао и извршни директор Стелантиса, Тавареш, који је по потписивању уговора оценио да је партнерство са Србијом јасан знак поверења, да Србија може да верује да ће Стелантис урадити свој део посла, као и што су они уверени да ће и Србија урадити свој.

Уз исказано задовољство због потписивања уговора са Србијом он је констатовао да он представља „срж за спровођење плана компаније до 2030. године“.

Уз констатацију да су детаљи уговора још непознаница, економиста Божо Драшковић сматра да је у питању добар потез.

„Прва ствар, добро је да се размишља о увођењу нових модела и нових технологија у аутомобилској индустрији у Србији. Производња електричних аутомобила у овом тренутку изгледа као перспективан ток развоја аутомобилске индустрије. Пошто је Фијат у Крагујевцу само делић једног великог система, а већ дуго година није било никаквог развоја нових модела аутомобила одлука у том заједничком аранжману између владе Србије и групације Стилантис је сасвим уреду“, каже он за Спутњик.

Отварају се и друга питања

Професор Београдске банкарске академије је, међутим, напоменуо да то отвара и доста додатних питања, какво је и оно у којој мери ће производња зависити од увозних компоненти и шта ће се од тога производити у Србији.

Домаћа потражња за електромобилом је релативно скромна и сигурно ће се у будућности развијати што ће, како напомиње, значити додатну потрошња електричне енергије. С обзиром на садашњу велику енергетску кризу и познате околности у свету и Европи, неизвесно шта ће се ту дешавати. Једино је извесно да ће бити додатног притиска на потрошњу, а развој нових енергетских капацитета није могуће брзо урадити. Требаће године да се уради нека нова реверзибилна или било која друга хидроцентрала.

Драшковић каже да је могуће да опет буде покренуто проблематично питање производње литијума који је у основи батерија за електричне аутомобиле, чији је доминантан произвођач Кина.

Крагујевачка фабрика која је док је радила пуним капацитетом била је први српски извозник, која је у прошлој години забележила свега 60 радних дана, а од почетка ове године само десетак, сада је са извозом вредним 350 милиона евра међу првих 10 извозника у Србији.