Фото: АФП

Данас је прекинут физички проток гаса преко гасовода „Јамал-Европа“, којим се гас допрема из Русије преко Пољске до Немачке.

То су показали подаци немачког оператера „Гаскејд“ са мерне тачке Малнов на немачкој граници, пренео је Ројтерс.

Подсетимо, земље Европске уније су једногласне у томе да наставе да плаћају испоруке руског гаса на основу уговора у еврима, изјавила је министарка екологије Француске Барбара Помпили.

– Данас желимо да покажемо да смо једногласни у томе да наставимо да плаћамо за уговоре за руски гас у еврима и да нећемо дозволити да нам се намећу једностране измене у уговорима – рекла је Помпилијева новинарима.

Према њеним речима, нови пакет санкција Русији се припрема, али неће бити тема данашњег савета министара енергетике земаља Европске уније који се одржава у Бриселу.

Са друге стране, италијански министар за еколошку транзицију Роберто Чинголани уочи савета министара енергетике ЕУ у Бриселу изјавио је да компанијама треба дозволити да привремено плаћају испоруку енергената из Русије у рубљама.

– Мислим да би било исправно да се компанијама дозволи да плаћају у рубљама (руски гас) бар неколико месеци док разрешимо правни оквир и последице – рекао је министар за „Политико“ и додао да „жели брзу и јасну изјаву Европске комисије“ којом се потврђује да нафтне и гасне компаније могу неко време да плаћају испоруке енергената у рубљама.