Борите се да уопште заспите или заспите одмах када вам глава додирне јастук, али се увијек пробудите усред ноћи. Ни један од сценарија није идеалан, а лежати будан у глуво доба ноћи и одбројавати минуте док не зазвони аларм за тај дан, често је веома напорно.

Према ријечима стручњака за спавање др Џејкоба Теителбаума, буђење усред ноћи није неуобичајено.

У студији објављеној у „Journal of Psychiatric Research“, 35,5 одсто од 8.937 испитаних учесника пријавило је буђење усред ноћи најмање три пута недјељно, док је 23 одсто изјавило да се буди бар једном у току ноћи.

Буђења се уопштено догађају током лаганог сна, односно друге од четири фазе сна када основна температура тијела почне да расте, објашњава стручњак за спавање др Мајкл Ј. Бреус.

За разлику од дубљих фаза спавања попут РЕМ спавања, мозак се лако може пробудити током лаганог сна.

Шта проузрокује буђења усред ноћи?

„Понекад једноставно пролазак кроз стресно вријеме може да проузрокује да се људи пробуде усред ноћи“, каже др Теителбаум.

Он додаје да је још један уобичајени разлог зашто се људи буде усред ноћи то што њихово тијело доживљава налет адреналина изазван нечим попут ниског шећера у крви или хормона.

Како бисте зауставили буђење усред ноћи, први корак је да идентификујете зашто се то уопште догађа. Ако постоји очигледан одговор, односно, осјећате да сте под стресом или имате посла са зачепљеним носом, онда је то, у неку руку, добро, јер знате шта је разлог.

Ако не, нешто се, навјероватније, догађа или подсвјесно или физиолошки, па ћете морати мало да истражите да бисте дошли до коријена проблема.

Ако се стално будите усред ноћи више од два мјесеца, важно је да разговарате са доктором како бисте добили смјернице и стручну помоћ, преноси Н1.