Природно је сладак зачин, а притом ублажава жељу за слатким.

Цимет је популаран зачин који изазива осећај топлине и удобности. Од ролница до латеа са циметом – постоји толико начина да уживате у овом топлом, дрвенастом зачину. А ако вам кажемо да помоћу овог ароматичног зачина можете да ублажите жељу са слаткишима или чак потпуно изгубите жељу за њима верујемо да ћете га волети још више.

Цимет је укусан зачин који се добија из унутрашње коре дрвета цимета. Обично се користи као ароматични зачин и додатак слатким и сланим јелима, као и топлим и хладним напицима. Но, поред дивног укуса и невероватне ароме, овај свестрани зачин може да нам понуди још пуно тога, пише Елле.си, а преноси Сити магазин.

Наиме, цимет садржи много антиоксидативних полифенола и антиинфламаторних својстава. Антиоксиданси могу смањити ризик од болести штитећи ћелије од слободних радикала. Осим тога, цимет је идеалан начин да смањите употребу шећера у исхрани. Доступан у облику штапића или праха, овај зачин има природно сладак укус, што га чини идеалном заменом. Поред тога, он даје посебан укус воћним, чоколадним, као и десертима са кафом. Такође се може додати у слана јела као што су сосови, па чак и салате, или га можете једноставно посути по кришкама нарезаних јабука.

Поред дивног укуса, цимет има бројне друге здравствене предности. Не само да спречава осећај глади, већ и драстично снижава ниво холестерола и шећера у крви. Једно од лековитих својстава цимета је да може да спречи згрушавање крви јер инхибира ослобађање запаљенске масне киселине зване арахидонска киселина. Због ове особине је природно антиинфламаторно средство. Поред тога, цимет има веома ефикасна антимикробна својства која могу зауставити раст гљивица и бактерија, а познато је и да цимет олакшава варење.

Влакна и калцијум помажу у уклањању жучних соли из тела, тако да цимет помаже у заштити дебелог црева и дигестивног система. Осим тога, цимет је користан чак и за функцију мозга – његов јак мирис може стимулисати мождану активност и побољшати когнитивне процесе као што су пажња, меморија и још много тога.