Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић посјетио је данас општину Соколац, гдје је са начелником ове локалне заједнице Милованом Бјелицом и директором ШГ „Романија“ Страхињом Башевићем, који је и одборник у општинској и градској скупштини, разговарао о инфраструктурним и туристичким пројектима, подршци Удружењу произвођача млијека „Благо Романије“, те рјешавању проблема Аутобуске станице у Сокоцу.

Град Источно Сарајево ће, према Ћосићевим ријечима, у склопу ребаланса буџета и планираних капиталних издвајања за пројекте, финансирати пројектну документацију, а потом и реконструкцију главне саобраћајнице у општини – Улицу Цара Лазара, као и рехабилитацију путне комуникације од Хан Пијеска до Сокоца те од Подроманије до излаза из Сокоца.

– Очекујемо да ће републичко руководство испоштовати договор, а наш план је да издвојимо 400.000 КМ из градског буџета. Од сутра крећемо у пројектовање за шта оквирно треба два мјесеца, што значи да би половином јула могли расписати тендер. С обзиром на то да увијек постоје бројни изазови везани за тендерску процедуру, у најбољем случају радови би требало да почну у септембру, а ако временске прилике дозволе, током ове године могли би бити завршени. Ако то не буде било могуће, онда би дио радова који се односи на паркинг просторе, а којим би се ријешио проблем стационарног саобраћаја, требало извршавати на прољеће идуће године – појаснио је Ћосић и додао да ће у петак, 13. маја, делегација Града отпутовати у Бањалуку и састати се са директором „Путева Републике Српске“, гдје ће између осталог, разговарати и о општини Соколац.

По приједлогу начелника, град Источно Сарајево пружиће подршку у рјешавању функционисања Аутобуске станице.

– Почетна идеја је да општина Соколац и Град буду партнери у куповини тог простора, а потом ћемо се заједнички опредијелити према тој намјени. Земљиште Аутобуске станице могли би искористити као будућу локацију Ватрогасне јединице у Сокоцу, што сматрам да је једнако важна ствар. Срећан сам кад дођем у општину Соколац и видим да на згради општине пише град Источно Сарајево, а потом општина Соколац и то је та спона припадности коју морамо развијати. Истина је да смо урбано неповезани, али као људи чинимо потпуну цјелину – казао је градоначелник Ћосић и подсјетио да је данас потписан уговор са Удружењем „Благо Романије“, којим је предвиђено издвајање од 50.000 КМ за подршку мљекарима.

– Путем Аграрног фонда Града ИС, градска управа ће обезбиједити двије транше по 25.000 КМ, и то једну идуће седмице, а другу у јуну. У питању су намјенска средства која ће бити искориштена за ветеринарске услуге. Нажалост, та средства су недовољна и њима је потребна много већа подршка – сматра он.

Поред наведених пројеката и улагања, градоначелник Љубиша Ћосић истакао је да би сутра требало да буде презентован завршетак радова на спомен – гробљу у Кнежини, гдје су реконструисана 53 споменика, те додао да је један од важних циљева у општини Соколац и пројекат прекограничне сарадње са србијанском општином Пожега, гдје је кандидован Парк шуме „Талине“, а који се спроводи уз сарадњу са Развојном агенцијом Града.

Начелник општине Милован Бјелица захвалио је градоначелнику на указаној посјети.

Господина Ћосића сам упознао о многим инвестицијама у Сокоцу, као што су: завршетак реализације пројекта свеобухватног рјешавања водоснабдијевања на подручју наше општине, третмана и пречишћавања отпадних вода и уређења изворишта понора и сливова, што је рађено преко Студије изводљивости, а коју је финансирала Европска инвестициона банка и који износи око 20 милиона марака, већином донаторских средстава. У свему томе смо имали подршку Града ИС. Управо и када је ријеч о новом пројекту прекограничне сарадње, који се односи на Парк шуме „Талине“, потребан је договор свих учесника – градоначелника Ћосића, директора ШГ „Романија“ и мене као начелника. Драго ми је што смо оставили значајан утисак у Пожеги, општини која је партнер на овом пројекту. Господин Ћосић, као предсједник Савеза општина и градова, има снажан утицај у Влади РС, тако да нам је његова подршка неопходна у наставку свих започетих активности, посебно када је ријеч о производњи енергије из обновљивих извора и успостављању пословне зоне на подручју наше локалне заједнице. Захваљујем се градоначелнику на подршци за покренуту иницијативу о откупу Аутобуске станице, што су као једнгласно закључили одборници у Скупштини општине. То се мора ријешити у овом мјесецу. Општина не може сама изнаћи неопходна средства. Сада морамо издвојити додатних око 400.000 КМ за водовод и канализацију јер су ИПА фондови обуставили плаћање ових пројеката. Без заједничког наступа ништа не можемо, тако да ћемо политику оставити по страни – закључио је Бјелица.

ШГ „Романија“ је 2016. године финансирало израду пројекта шумског комплекса „Талине“. Директор поменутог предузећа Страхиња Башевић подсјетио је да је тај локалитет проглашен шумом посебних намјена и да је израђен елаборат са свим пропратним садржајима.

– Ријеч је о унапређењу здравствене, туристичке и општекорисне функције шуме, гдје се израђују трим стазе, спортски терани и остали рекреативни садржаји . Шумско газдинство, као један од три директна учесника пројекта прекограничне сарадње, након финансирања елабората, учествоваће у прибављању свих потребних дозвола и одлука, које требају да омогуће улагање средстава у тај комплекс. Ми ћемо, као власник земљишта, пружити сву подршку – истакао је Башевић и, као одборник, осврнуо се на друге покренуте иницијативе.

Прије свега мислим на рехабилитацију главне соколачке улице, као и путног правца Хан Пијесак – Подроманија, за шта је обећана помоћ виших нивоа власти, прије свега Министарства саобраћаја и веза РС. Морам поменути да се приводи крају усаглашавање пројектне документације са регулационим планом о изградњи једне модерне раскрснице на улазу у наш град из правца Сарајева, на чему радимо више од годину дана. Након тога кренуће се у расписивање процеса јавних набавки и тендера. Раскрсница ће, по својој функцији, олакшати промет саобраћаја са три искључне траке. Потенцијал општине у туристичком контексту огледа се и у пројекту изградње ски-лифта, који је у завршној фази. Надамо се да ће тај садржај бити доступан грађанима Сокоца и регије до почетка зимске сезоне. Сматрам да је постигнута једна позитивна атмосфера улагања и инвестиција, без стварања неких коалиција и превеликог политизирања, већ да је једина мисија заједничко окупљање око пројеката који су за добробит наше локалне заједнице – поручио је Башевић.