На данашњој деветој редовној сједници Скупштине Града Источно Сарајево усвојене су информације о стању борачко-инвалидске заштите, затим секундарне и терцијарне заштите на подручју Града.

Једногласно је подржан извјештај Болнице „Србија“, те је закључено да се биљежи напредак, који у наредном периоду може бити бољи.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је казао да је у извјештају наведено да је Болница „Србија“ почетком ове године узвршила двадесет одсто више услуга од плана, као и да је тај тренд био присутан и у прошлој години.

– Подржали смо извјештај наше Болнице „Србија“. Био је то изазов за ово руководство, а за нас у Граду прилика да похвалимо оно што је добро али и да критикујемо. Скупштина Града Источно Сарајево је за специјализације доктора ове здравствене установе, као и за плаћање љекара специјалиста обезбиједила 100.000 КМ – навео је Ћосић.

Градоначелник је истакао да су одборници усвојили и извјештај о утрошку финансијских средстава за средње школе у 2021. години, и то уз закључак који су предложили одборници окупљени око СДС-а, ПДП-а и ДНС-а, у којем је истакнуто да Влада Републике Српске обезбиједи средства за изградњу Гимназије на подручју општине Источна Илиџа.

Неопходан је добар здравствени и школски систем у једном граду и његовим општинама, јер је то гарант опстанка и привлачења становништва. То се онда повезује и са сектором привреде, културом, спортом и свим осталим сегментима друштва – појаснио је Ћосић.

Он је истакао задовољство што су одборници подржали избор четири начелника одјељења у Скупштини Града и додао да ће ускоро бити именован и начелник Одјељења урбанизма.

– Данас смо такође усвојили и битне оперативне одлуке које се односе на пчеларство, садни материјал и заштиту становништва од заразних болести на подручју Града, чиме се појачава рад инспекције. Осим тога, предложене су и двије одлуке о боравишној такси која је повећана на три КМ и паушалној боравишној такси која је повећана на педесет КМ. То је приход Туристичке организације који се намјенски употребљава, а инспекција је ту да ригорозније ради у овом сегменту – закључио је градоначелник Ћосић.

Предсједник Скупштине Града Бранко Короман рекао је да је усвојена и информација о раду подручног центра Пореске управе у Источном Сарајеву, те да је наведено да су приходи по пореским основама већи од десет до петнаест одсто.

– Инспекција и Пореска управа морају да евидентирају све привредне субјекте, како не би сав терет био на регистрованим привредним субјектима, већ и на онима који остварују одређени промет, а нису регистровани – нагласио је Короман.

Одборник СДС-а Предраг Шаровић констатовао је да су одборници већину тачака дневног реда усвојили једногласно, јер сматрају да су информације квалитетно урађене.

– Клуб СДС-а подржао је извјештај Болнице „Србија“ јер је позитиван, види се велики помак у раду ове здравствене установе. Желим истаћи, да опозиција није само ту да криткује, већ и да подржи оно што је урађено квалитетно – казао је Шаровић.

Према његовим ријечима, усвојена је и информација о стању борачко-инвалидске заштите, јер је Град у буџету за 20.000 КМ повећао издавања за ову категорију становништва.

Он је навео да су одборници окупљени око СДС-а затражили да на дневном реду наредне сједнице Скупштине Града Источно Сарајево буде ребаланс буџета, јер је Град остао без 1.600.000 КМ од планираних комуналних накнада.

Одборници градског парламента, донијели су данас одлуку о куповини стамбеног објекта и дворишта за потребе Ватрогасног дома у Трнову, за шта ће Град Источно Сарајево издвојити 50.000 КМ, чиме ће, како је најављено бити трајно ријешено важно питање смјештаја Ватрогасне јединице у тој општини.