Принц престолонаследник Абу Дабија и заменик главнокомандујућег Оружаних снага Уједињених Арапских Емирата, шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан изабран је данас за новог председника Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

Иначе, велики пријатељ Србије и председника Александра Вучића син је првог председника Уједињених Арапских Емирата – Зајида бен Султана ел Нахјана. Школовао се у Уједињеним Арапским Емиратима и у Уједињеном Краљевству. Завршио је Краљевску војну академију Сандхерст (Роиал Милитари Ацадеми Сандхурст) 1979. године у Уједињеном Краљевству.

Председник Вучић се више пута састајао са бин Заједом у циљу што боље сарадње у области билатералних односа двеју земаља и поспешивању заједничких пројеката од велике важности за обе земље.

Још 2013. године посетио је фудбалски клуб Црвена звезда и разговарао о могућностима сарадње, од клуба је тада добио на поклон дрес и лопту фудбалског и кошаркашког клуба Црвена звезда.

По завршетку посете тадашњи председник фудбалског клуба Драган Џајић и кошаркашког клуба Небојша Човић истакли су да је шеик учинио велику част Црвеној звезди својом посетом.

Председник Вучић је у више наврата разговарао са бин Заједом о кључним билатералним питањима, а посебно економским односима и заједничким пројектима, попут “Београда на води” који је данас веома важан за Србију, а не само за Београд, посебно у области туризма.

– Опет сам био помало пристојно дрзак и мој пријатејл је обећао да ће дати и урадити све што може да тај пројекат у потпуности успе, рекао је тада Вучић и нагласио да пројекат “Београд на води” доноси потпуно нову промену слике и улоге Београда и Србије у свету.

Двојица званичника су навела да се радују унапређењу сарадње и координацији у циљу унапређивања економског и инвестиционог партнерстава.