Зима која долази биће најтежа у последњих 70 година, оно што је сигурно недостајаће много хране, енергенита има довољно, али ће бити невероватно скупи. Нисмо увели санкције Русији јер смо самостална и независна земља, рекао је Вучић

Како је навео на ТВ Прва, уколико би струја поскупела за 30 одсто то би значило инфлацију од 20 одсто.

„То је немогуће, то не могу људи да поднесу. Ако нам струја поскупи 30 одсто, имаћемо инфлацију 20 одсто, то не може ни држава да поднесе. Струја ће некада поскупети, мора, не можемо да је држимо као социјалну категорију, али не може сада“, истакао је Вучић.

Када је реч о нафти и гасу, председник је пренео да нас очекују велики проблеми.

Како каже, чекамо шести пакет санкција Русији.

„Прексиноћ је нафта скочила на 111,5 долара по барелу. Када се год најаве нове санкције тог секунда оде нафта у небеса, тако је и за гас“, каже председник.

Указује на то да без гаса и нафте нема ничега, нема ништа и додаје да нема привреде јер нама 50 одсто гаса користи привреда.

На питање шта очекује од Руса током нових преговора око гаса, Вучић каже да очекује нормалну цену, али да је најважније да га имамо.

Наводи и да је љут на министра пољопривреде Бранислава Недимовића због његових данашњих изјава око тога да се може извозити све.

„Ми смо се договорили да можемо да дамо за овај месец 8.000 тона уља, а они мисле да можемо сваког месеца. Па нас пита једна пријатељска земља да ли можемо, Бане каже можемо, а не можемо“, додаје.

О Русији и санкцијама

Нисмо увели санкције Русији јер смо самостална и независна земља, а цена је велика на дневном нивоу, рекао је Вучић.

„Цена коју плаћамо је огромна, суштински немамо излаз на тржиште капитала“, казао је председник Србије гостујући на ТВ Прва.

„И моја тетка је, и мој отац је, и ја сам против увођења санкција Русији, али какве то има везе са вођењем државе. Издржали смо 80 дана, цена је огромна. Суштински немамо излаз на тржиште капитала, немају га земље у развоју. Онда се поставља питање како ћемо да решимо занављање капитала. Када је овакво време, логично је да имамо дефицит 2, 3 одсто. Сада можемо да добијемо кредите са каматом од седам одсто“ рекао је Вучић.

На питање докле ће Србија моћи да издржи, Вучић каже „ко зна са чиме ћемо да се суочимо“.

„Можда некој будали падне на памет да нас због тога бомбардује“, казао је Вучић.

Највећа кривица Србије што штити свој територијални интегритет и оно што не дају Украјини да прихвати, од нас траже по сваку цену да се одрекнемо свог територијалног интегритета. Да прибегнемо промени политике Србије може само уз пиштољ на челу, и то не мени, него нашој деци, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да су поједини представници западних земаља дрски и безобразни

„Кажу да никада неће прихватити ниједан педаљ промене граница Украјине, али зато ће да причају о независности Косова и Косову као срцу Европе“, нагласио је Вучић.

Он је објаснио и зашто се притисак на Србију повећава

„Да се ставимо у руске ципеле, они су велика сила, што би они бринули о Србији, немају на шта друго да се позову него на Косово, на тај преседан у вези са Донбасом. Да сам на њиховом месту, нисам сигуран да ми то не бисмо радили. Извукли су оно што је криминална политика Запада, брутално кршење међународног права. Зато Запад хоће да извуче Русима столицу тог аргумента и да покаже да је такозвана независност Косова последица међусобне сагласности“, казао је Вучић.

„Американци се понашају више фер него Немци, бар неће да користе секиру одмах“, указао је Вучић.

„Причате о територијалном интегритету, а примате Косово у Савет Европе, питаћу Сарацена „зашто се бар нисте мало уздржали“. Ми смо мали, али нисмо идиоти“, подвукао је Вучић.

Он је казао да ће Приштина аплицирати за пријем у Партнерству за мир, те да има подршку са Запада.

„За њих је Косово држава, брутално су згазили поредак Уједињених нација“, навео је председник Србије.