Припадници Полицијске станице Соколац, данас су ученицима трећих разреда Средњошколског центра „Василије Острошки“ у Сокоцу одржали предавање и подијелили едукативни материјал о опасностима и посљедицама које настају руковањем нелегалним оружјем и минско-експлозивним средствима.

Предавање је одржано у оквиру десетодневне превентивне кампања Министарства унутрашњих послова Републике Српске и УНДП-а „Оружје не штити, оружје убија“, која се спроводи у свим основним и средњим школама у Српској.

Како нам је рекао директор Средње школе Дејан Боровчанин, сарадња са полицијским службеницима наше општине је на завидном нивоу.

– Предавање на поменуту тему значајно је како ученицима тако и управи школе. Ту су морам навести и вршњачко насиље као горући проблем друштва. Наша педагошка служба активно и превентивно ради на томе како би дјеца схватила нашу поруку, мада у овој школској години нисмо имали проблема унутар школе – истакао је Боровчанион те додао да активно раде по питању других тема, гдје је недавно наставница Ања Крсмановић провела пројекат „Не брже од живота“ са акцентом на ученике који су тек положили возачки испит и немају искуство у саобраћају.

Портпарол Полицијске управе Источно Сарајево Весна Стокановић рекла је новинарима да је циљ ове кампање подизање свијести код грађана, као и ученика основних и средњих школа о опасностима и посљедицама које настају усљед нестручног руковања нелегалним оружјем и минско-експлозивним средствима.

Она је апеловала да сви грађани пријаве нелегално оружје најближој полицијској станици или на бесплатан број 122 и, уколико пронађу минско-експлозивна средства да их не дирају него одмах обавијесте полицију или Републичку управу цивилне заштите.