Зависно предузеће „Електродистрибуција“ Пале набавила је модерну мјерно испитну опрему која омогућава контролисање бројила у складу са законским захтјевима, рекао је данас директор овог предузећа Ацо Станишић.

Станишић је истакао да су се набавком ове опреме стекли услови да Служба за верификацију бројила упути захтјев за акредитацију према стандарду ИСО/ИЕЦ 17020 ка Институту за акредитовање у БиХ.

Он је нагласио да је циљ акредитације да се унаприједи повјерење у рад Службе за верификацију бројила, која врши контролу бројила за потребе матичне организације и за приватне клијенте, а истовремено је и предуслов да од Републичког завода за стандардизацију и метрологију добију овлаштење за самосталну верификацију бројила.

Станишић је навео да је Служба за верификацију бројила успостављено контролно тијело за надзор исправности мјерне опреме, те да су свјесни значаја ове Службе и квалитетног контролисања бројила.

Руководилац Службе за верификацију Тијана Космајац навела је да се набављена модерна мјерно испитна опрема састоји из мјерно испитног регала ПТЦ – 8320Д од 32 мјерна мјеста и еталон бројила ХЦ3100Х те да је еталон бројило трофазно, мултифункционално, високо осјетљиво бројило, класе тачности 0.05, мјерног опсега струја до 125 А.

Космајчева је нагласила да је један од најважнијих захтјева стандарда ИСО/ИЕЦ 17020 непристрасност и независност Контролног тијела.

У саопштењу предузећа „Електродистибуција“ Пале наводе да ће испуњавањем овог стандарда Служба за верификацију бројила оснажити повјерење клијената предузећа у погледу способности да изведе посао контролисања на непристрасан начин.