Локална управа општине Соколац у сарадњи са вишим нивоима власти, ушла је у рјешавање статуса „Нове Романије“, преиспитивање новог уговора о закупу круга ове дрвне индустрије са једним од катарских инвеститора, потврдио је начелник Милован Бјелица након састанка са делегацијом Министарства привреде и предузетништва Републике Српске одржаног јуче у Сокоцу.

Начелник је истакао да, према његовим сазнањима, фирма „Хамдо груп“ која је закупац дијела производног простора ове дрвне индустрије није измирила око 800.000 КМ обавеза према радницима за доприносе и порезе, као и да је Пореска управа Републике Српске блокирала имовину ове фирме.

Рјешење видим у раскиду уговора о закупу са компанијом „Хамдо груп“ и у формирању пословне зоне у кругу „Нове Романије“, која је на површини од 200.000 метара квадратних. Постоје понуде одређеног броја људи који желе да инвестирају или да узму у закуп дио производног простора који има сву неопходну инфраструктуру – навео је Бјелица.

Према његовим ријечима, недавно се појавио проблем у реализацији ове идеје са информацијом да је потписан нови уговор о закупу на годину дана дијела дрвопрерађивачког круга „Нове Романије“ са једним од ранијих инвеститора и сада слиједе додатне активности на преиспитивању тог уговора у сарадњи са ресорним министарствима у Влади РС.

Влада Републике Српске, власник је више од 70 одсто имовине „Нове Романије“, Јавно предузеће „Шуме Републике Српске“ 18 одсто, док је остатак власништво неколико фондова. Овај састанак са делегацијом ресорног министарства даје наду да ће локална управа у сарадњи са вишим нивоима власти доћи до рјешења у интересу грађана општине Соколац – увјерио је начелник.

Бјелица је додао да ће се наставити активности о покретању пословне зоне, проширења капацитета соколачке топлане за производњу топлотне енергије, као и да се успостави погон за производњу електричне енергије на когенерацију кад ради Топлана.

Прошле године упутио сам апел вишим нивоима власти у Српској да се раскине уговор о закупу „Нове Романије“, након што је дошло до одређених промјена у власничкој структури компаније „Хамдо груп“, затим кризе у производњи и неиспуњавању преузетих обавеза према радницима за порезе и доприносе – подсјетио је он.

Подсјећамо, уговор о закупу „Нове Романије“ и поменуте компаније потписан је 2017. године, уз одобрење Владе Републике Српске.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.