Православна црква слави светог мученика Теодот са седам дјевојака мученица 18. маја по црквеном, а 31. маја по грегоријанском календару, а светог мученика Теодота слави и 7. јуна (20. јуна).

Теодот Анкирски је био крчмар који је пружао уточиште прогнаним хришћанима у Анкари крајем 3. вијека.

Теодот је држао крчму у Анкири, главном граду Галатије (данас Анкара, Турска) за вријеме цара Диоклецијана. Био је ожењен. Његова крчма је била склониште прогоњеним хришћанима. Тајно је слао помоћ разбјеглим хришћанима по планинама, и тајно прикупљао тијела погинулих и сахрањивао.

У то вријеме на суд је изведено и мучено за Христа седам дјевојака, које су потом утопљене у језеру. Тих седам мученица су: Текуса, Александра, Клавдија, Фаина, Ефрасија, Матрона, и Јулија. Теодот је изашао ноћу, извадио њихова тијела из језера и сахранио их је.

Међутим неко га је издао судији, и судија га је ставио на тешке муке, које је он све јуначки издржао. Када му је мучитељ цијело тијело претворио у ране, и зубе му камењем раздробио, наредио је да се мачем посијече.

Када је изведен на губилиште, многи хришћани су плакаху за њим, а свети Теодот им је говорио: „Не плачите, браћо, за мном него прославите Господа нашег Исуса Христа, који ми поможе свршити подвиг и душмана побједити“. Послије тога је посјечен 303. године.

Неки свештеник је часно сахранио тијело мучениково на једну узвишицу изван града. На томе мјесту касније је подигнут храм у име светог Теодота.

Молитва

Био си насљедник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дјело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао ријеч истине и ради вјере си до крви пострадао, свештеномучениче Теодоте: Моли Христа Бога да спасе душе наше.