Ученица Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац Милица Боровчанин добитник је овогодишње награде „Млади србиста“ Катедре за србистику Филозофског факултета Пале за најбољи литерарни есеј ученика средњих школа о теми „Не куцај на врата старе куће. Ње више нема“.

На овогодишњи конкурс Катедре за србистику Филозофског факултета Пале за најбољи литерарни есеј средњошколаца са сталном темом „Значај српског језика и књижевности за очување идентитета Републике Српске“ стигло 20 радова из Добоја, Сокоца, Вишеграда, Пала, Прњавора, Рибника, Требиња, Бањалуке.

Према ријечима наше ученице и добитнице награде Милице Боровчанин, подтема „Не куцај на врата старе куће. Ње више нема“ имала је за циљ да се пише о сјећањима родитеља, дједова или бака о дјетињству или младости проведеним у околностима посљедњег рата.

– Изузетна је част што сам награђена првим мјестом јер награда долази од једне заиста престижне институције и што је додјељена од стране жирија универзитетских професора, тако да је то потврда мог досадашњег труда и рада. Морам признати да је у питању јако необична композиција, рад који говори о проблемима са којима се суочава већина људи данашњице а то је неприхватање стварности, себе. У овом случају, то је негирање смрти и свега оног што је нестало. Протагонисти моје приче проживљавају један исти дан, изнова и изнова. То је дан након кога долази смрт коју доноси рат. Они не смију да „провире“ изван тог времена и проживљавају исто, само да не би прихватили стварност каква она заиста јесте – рекла нам је Милица те додала да је због тако необичне композиције гдје главну улогу тумачи небо као вјечити свједок времена, била посебно поносна јер је жири препознао основну поруку рада а то је незаборав.

Циљ овако замишљеног конкурса јесте да се генерације млађих нараштаја више информишу о том периоду, о томе формирају свој став изграђен на племенитим осјећањима, родољубљу и човјекољубљу уопште. Подстичемо подизање свијести о значају српског језика за опстанак Републике Српске и српског народа, културе сјећања и памћења, формирамо конструктиван однос према историји и прошлости.

Награде ће бити уручене у сриједу, 1. јуна, у 13.00 часова у просторијама Филозофског факултета на Палама.