Фото: Лола Ђорђевић / Спутњик

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас, после састанка са немачким канцеларом, да је Олаф Шолц тражио да се Србија прикључи санкцијама Русији. Он је навео и да је први пут чуо захтев из Европе да Србија треба да призна такозвану независност Косова.

„Разговарали смо о политичкој ситуацији у свету и Шолц је на веома децидан, јасан и оштар начин тражио од Србије да се прикључи санкцијама против Русије, односно да подржим рестриктивне мере које је ЕУ већ донела против Русије“, рекао је Вучић.

Истакао је да је он канцелару говорио о позицији Србије, о специфичности ситуације око КИМ, енергетике, али и традиционалних односа са Руском Федерацијом.

Вучић је, на питање новинарке немачког „Шпигла“ шта мисли о захтевима да Србија призна такозвану независност Косова и Метохије уколико жели да уђе у ЕУ, навео да је први пут из Европе чуо поруку да Србија треба да призна Косово.

„Ми не реагујемо на тај начин на притисак у којем нам неко нешто запрети, па да ми то морамо да урадимо. Ми смо данас чули да се тражи међусобно признање, никада нисмо то чули до сада из Европе. Слушали смо, што је и део преговарачке платформе, да се тражи свеобухватна нормализација односа између Београда и Приштине. О признању су до сада говорили само Американци, нико у Европи то није тражио, чули смо то у Приштини (током боравка Олафа Шолца у Приштини, прим. аут.). Ако мислите да треба да нам претите зато што се трудимо да сачувамо поредак УН или да дођемо до компромисног решења, онда немамо ништа против, ви свој посао, ми свој посао. Важно је да канцелар Шолц разуме суштину проблема. Србија никада није одустајала од дијалог,а Србија није одбила ниједан састанак.“, рекао је Вучић.

„Колико ви волите територијални интегритет Украјине, Срби воле територијални интегритет Србије“, поручио је Вучић на конференцији за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шоцом и подсетио да је резолуција УН 1244 која гарантује Србији територијални интегритет и даље у пуној снази.

Спремни смо да причамо о компромисним решењима, додао је Вучић.

„Ово око међусобног признања је и за нас изненађење. Немачка је велика и моћна. Сагледаћемо како да се опходимо према томе у наредном периоду. Бићемо спремни за напредак у дијалогу и за разговоре. Верујем да смо близу томе да у потпуности завршимо споразум о несталима и енергетици. Данас смо имали преговоре са турском страном око присуства на северу КиМ, то смо договорили надамо се да је остала само техника и да ћемо у данима пред нама имати резултате“, навео је Вучић.

Немачки канцелар Олаф Шолц је претходно, на питање Шпигла ако Србија и даље буде одбијала да призна Косово – шта би била последица поводом приступања ЕУ за Србију и Косово, рекао да је немачки став по том питању јасан и да се нада да ће доћи до напретка.

„Обе стране морају дати допринос томе. Да се не одгађају састанци већ низ малих корака који ће водити до коначног циља“, навео је Шолц.