Данас је одржана десета редовна сједница Скупштине Града Источно Сарајево на којој је већином гласова одборника усвојена одлука о извршењу градског буџета за 2021. годину у износу од 12.236.830 КМ.

Након сједнице, градоначелник Љубиша Ћосић навео је да је током претходне године регистрована негативна разлика у финансирању од око 441.000 КМ, те додао да је то саставни дио буџетског суфицита који износи 1.181.000 КМ.

– Све текуће обавезе из негативне разлике у финансирању су покривене, али негативна разлика ће бити покривена када позајмица предузећу за Директне инвестиције Града Источно Сарајево буде враћена у градски буџет. Битно је нагласити да је буџет Града у протеклој години био стабилан у потпуности, као и у првих пет мјесеци ове године. Постоји проблем око прихода од комуналних такса, који морамо ријешити са Министарством финансија Републике Српске или кроз дјеловање Скупштине – истакао је Ћосић.

Пред одборницима се нашла информација о стању у области водоснабдијевања градских општина. Градоначелник Ћосић је рекао да су одборници информисани и о договору предузећа „Водовод и канализација“ Источно Сарајево са руководством општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново о почетку радова на укључењу изворишта „Грапски млини“ у водоводни систем доњег дијела града, који би према његовим ријечима требало да буде реализован током ове године.

– За подршку пројекту повећања водоводних капацитета, Градска управа је издвојила 200.000 КМ, такође, лобираћемо да се уплати новац који Влада Републике Српске треба да обезбиједи за овај пројекат. Осим тога, водићемо рачуна и о осталим областима водоснабдијевања на подручју остатка Града и то ће бити у фокусу у наредном периоду. Током ове године издвојићемо 150.000 КМ за подршку предузећима за санацију локалних депонија на подручју Источног Сарајева – додао је градоначелник.

Ћосић се осврнуо и на информацију о стању безбједности на подручју Града и навео да су одборници једногласно усвојили три закључка о повећању броја полицајаца, о подршци проширењу градског система видео-надзора са додатних 300.000 КМ, као и да се од Министарства унутрашњих послова Републике Српске затражи информација о рјешавању тешких убистава, која су се додгодила у протеклих двадесет година.

Одборник Српске демократске странке у градском парламенту Предраг Шаровић истакао је да су гласали против извјештаја о извршењу буџета за 2021. годину је је први пут у историји Града забиљежен буџетски дефицит. Он је констатовао да не зна како ће то бити покривено, али се нада да ће тај проблем у наредном периоду бити ријешен.

Одборници су примили к знању информацију о стању у привреди на подручју Града за протеклу годину.

Предсједник Скупштине Бранко Короман казао је да је на подручју Источног Сарајева регистровано 86 нових привредних субјеката, док су само два угасила пословање, те да је укупни капитал повећан за око 83 милиона КМ.

На данашњој сједници, одборници су се договорили да буде сачињен преглед стања у области магистралних путева на подручју Града, те да од Владе Републике Српске затраже да поправе стање на најугроженијим дионицама, те да се разговара о одређеним стратешким пројектима, међу којима је најзначајнија изградња треће траке преко Романије.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.