Нису све активности којима се бавимо у слободно време једнако опуштајуће и добре за наше тело и дух. Неке од њих, као, на пример, бесомучно коришћење друштвених мрежа, могу исцрпети нашу енергију и учинити нас уморним и безвољним, без много позитивних бенефита по наше расположење.

Истраживачи су годинама проучавали како се људи одмарају и успели су да открију које активности највише релаксирају наш организам, чине да се осећамо испуњено и најбоље нас спремају за нови дан пун обавеза. Они вам предлажу да радите следеће четири ствари ако желите да квалитетно искористите своје време за одмарање.

Идите у природу

Многе студије су показале оно што нам је свима интуитивно јасно, а то је да је шетање у природи добро за нас. Нека од ових истраживања открила су чак да уживање у природи позитивно утиче на наше краткорочно памћење. Постоји нешто узвишено у вези са природом, што је можда тешко описати речима, али њен благородан ефекат на нашу психу, мало ко спори.

Не плашите се да сањарите

Није потребно да баш увек будете савршено концентрисани и спремни за акцију, већ је понекад пожељно да дозволите својим мислима да одлутају. У таквим тренуцима сањарења открићете шта вам је стварно важно у животу, што ће вам помоћи да боље формулишете своје циљеве за будућност. Осим тога, сањарење је и веома опуштајућа активност, због чега није наодмет да је понекад практикујете.

Одморите очи од екрана

Што сте даље од екрана током свог слободног времена, то ће ваше одмарање бити квалитетније. То посебно треба да имате у виду ако радите за компјутером. Пробајте да бар једном у две недеље издвојите један дан викенда, који ћете провести у потпуности без екрана било које врсте.

Вежбајте

Физичка активност није само добра за ваше тело, већ и за ваше ментално здравље. Вежбање нам омогућава да на конструктиван начин избацимо из себе сву негативну енергију и избистримо свој ум од вишка информација. Такође је научно доказано да се људи у већини случајева осећају боље после тренинга него пре, ма с којим проблемима се у том тренутку суочавали.