Фото: Pixabay

Неколико је фактора који утичу на то хоће ли комарци нападати баш вас или не.

Привлачи их мирис коже

„Мирис коже на који реагирају комарци овиси о њиховој врсти. Жути комарац и тиграсти реагирају на млијечну киселину, а Anopheles врсту привлаче масне киселине“, тврди Кнолс.

Мјешавина хемикалија и мириса овиси заправо о вама. Шминка, козметика, прехрана, пХ коже… Све те ствари чине мјешавину хемикалија, па ваш мирис заправо зависи о вама и ономе што користите и једете.

Привлачи их ваш задах

Битно је напоменути да комарци прате људе по мирису. Женке укључе сва своја осјетила како би одлучиле желе ли некога угристи или не. Угљикодиоксид који људи издишу заједно с разним хемикалијама ствара мирис који комарци могу осјетити и када су 30 метара удаљени од човјека, тврди Барт Кнолс, биолог који проучава комарце.

Температура тијела и испаравање воде

Наша тијела емитирају топлину, а количина воде која испарава с површине наше коже овиси о температури околиша. Како нам се комарац приближава он може детектовати  испаравање воде. То може играти одлуку у томе хоће ли нас убости или не. Једно истраживање показује како комарци иду на оближне изворе топлине који су им идеалне температуре.

Свака особа испушта више од 300 различитих хемикалија из коже, а чак њих 100 налази се у даху.

Постоје разне теорије о томе зашто је нека особа привлачнија комарцима, а многи кажу да је то зато што имају „слатку“ крв. Неки вјерују и да узимање витамина Б и чешњака људе чини мање привлачнима овим кукцима.