Представници општине Соколац и Чешке развојне агенције разговарали су данас о реализацији пројекта постројења пијаће воде на Сокоцу у условима инфлације који се дешавају у цијелој Европи, а чија је прва пројектована вриједност око 1.200.000 КМ.

Представник Амбасаде Чешке у БиХ Штепан Шантручек задужен за пројекте развојне сарадње, рекао је Срни да је са делегацијом из Чешке развојне агенције, стручним сарадником на пројекту и начелником општине Соколац разговарао о динамици радова на пројекту постројења за пијаћу воду.

Он је нагласио да је потребно уклопити грађевинске радове који су обавеза општине Соколац и радове на технолошком дијелу које би трабало да покрене Чешка развојна агенција.

Шантручек је додао да је данас договорено да пројектантска кућа из Београда направи актуализацију пројектне документације, како би обје стране знале о ком износу средстава треба разговарати, због инфлацију у цијелој Европи и свијету.

Бјелица је изразио задовољство што је данас добио информацију да је пројекат постројења за пречићавање пијаће воде прошао у Чешкој развојној агенцији и у Прагу, што значи да слиједи улазак у његову реализацију.

Он је навео да су данас дошли до фазе која претходи почетку његове реализације.

Бјелица је рекао Срни да ће Чешка развојна агенција рјешавати технички дио пројекта, који представља више од 70 одсто, који ће финансирати Влада Чешке, а обавеза општине је око 30 одсто од укупне вриједности пројекта.

Према његовим ријечима, општине Соколац ће извршити грађевинске радове чији почетак је предвиђен до краја грађевинске сезоне, на проширеној локацији у насељу Лазе код Сокоца на коме ће се налазити постројење за пијаћу воду.

Бјелица је подсјетио да је општина у пројекте водовода и канализације до сада уложила више од 20 милиона КМ.