Студент треће године Филозофског факултета одсијек за кинески и енглески језик и књижевност Нина Абазовић из Сокоца освојила је награду за најбољи говор на такмичењу „Кинески мост 2021“ који је средином маја одржан на овом факултету. У оквиру овог такмичења студенти се надмећу у неколико категорија и показују способности кроз говор, таленат, одговарају на питања о кинеској култури и разговарају са жиријем. Абазовићева је објаснила да је овогодишња тема била „Зашто сам уписао кинески језик“.

Студенти су имали задатак да на што течнијем кинеском језику објасне своје искуство са кинеским језиком. У свој есеј сам унијела пар комичних детаља, намјерно мијењајући тонове, моја идеја је уродила плодом и то се изузетно допало жирију, који ми је додијелио награду за најбољи говор, казала је Абазовићева.

Она је истакла да катедра за синологију студентима нуди многе могућности, а једна од најбољих је путовање и студирање у Кини.

– У оквиру стипендије студенти своје школовање настављају на неком од престижних универзитета и имају прилику да се боље упознају са кинеском културом и традицијом. Последњих неколико година путовање није могуће због ситуације са пандемијом, па се моје колеге и ја надамо да ће се ускоро границе отворити и да ћемо имати прилику да у Кини учимо језик те се упознамо са културом ове мистичне земље, рекла је Абазовићева и додала да је кинески један од најперспективнијих језика у свијету, те поручила студентима који имају афинитете према друштвеним наукама да упишу Студијски програм за кинески и енглески језик.

„Кинески мост“ је највеће свјетско такмичење у познавању кинеског језика, културе и традиције, које традиционално организује Катедра за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са Конфучијевим институтом Универзитета у Бањој Луци и Амбасадом НР Кине у БиХ.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.