За Црну Гору би било добро да буде дио „Отвореног Балкана“, оцијенио је потпредсједник Владе за економски систем Владимир Јоковић на засједању црногорског парламента и додао да је идеја о тој регионалној иницијативи превише политизована.

Јоковић је, одговарајући на питање посланика Демократа Зденке Поповић шта та иницијатива нуди а да не постоји кроз Цефта програм и Берлински процес и да ли је компатибилна са тежњама Црне Горе на путу ка ЕУ, нагласио да је идеја о „Отвореном Балкану“ у Црној Гори превише политизована али да она нема никакве везе са политиком.

Према његовим ријечима, у Црној Гори се говори да неко жели „велику Србију“, а у суштини све што се тиче овога јесте да се жели велико поједностављено тржиште, слободан проток људи, робе и капитала.

Јоковић, који је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, додаје да је искључиво ријеч о економском интересу земља западног Балкана. „Као привредник мислим да је то одличан оквир у који треба да уђе и Црна Гора“, истиче он и наводи да је формирана комисија која ће испитати да ли би то имало штетних посљедица по Црну Гору.

Министар додаје да европски представници кажу да то ни у једном случају не може утицати на процес придруживања Црне Горе ЕУ.