Они који су мислили да ће наставити да се понашају онако како су навикли до сада, мало су разочарани.

Истина је да не желим да плашим људе, али сасвим јасно ћу да поновим да је Дејтонски мировни споразум црвена линија за мене. Надам се да су схватили да сам спреман да применим и бонска овлашћења, иако то не желим.

Овако високи представник у БиХ Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје, отворено прети Бањалуци, а због одлуке РС да преузме надлежности које јој припадају по „Дејтону“, а које су јој годинама отимане.

Последња Шмитова упозорења уследила су после одлуке Бањалуке да формира Агенцију за лекове РС, о чему би данас требало да се изјасни и Уставни суд БиХ.

– Сачекајмо шта ће суд одлучити, а онда ћемо деловати, али будите сигурни да ћемо омогућити грађанима да имају приступ лековима – поручује високи представник.

Осим тзв. бонских овлашћења, која му омогућавају да поништава одлуке и смењује функционере, Шмит репертоар притисака покушава да прошири и финансијским мерама. Зато и помиње ранију одлуку немачке владе да стопира 120 милиона евра помоћи РС, а због „сецесионистичког понашања“. Он додаје и да се не може искључити да се „пре или касније разговара и о санкцијама“.

Иначе, Шмит је већ у два наврата применио тзв. бонска овлашћења. Прво кад је суспендовао Закон о непокретној имовини који је усвојила РС, и други пут кад је наметнуо одлуку о финансирању избора у БиХ.

Република Српска је још од прошле године и наметања измена Кривичног закона БиХ, којима је уведено кажњавање негирања геноцида (што је био последњи потез Шмитовог претходника Валентина Инцка), ушла у процес враћања надлежности. Све оне су са Српске пренете на ниво БиХ наметнутим одлукама ОХР и високог представника БиХ. Тада је из РС речено да се ради о чак 140 разних одлука на штету РС.

Једна од надлежности, за чије се враћање сада бори РС, односи се на здравствени сектор. Тако Српска жели поново да формира своју Агенцију за лекове, јер се током пандемије вируса корона видео лош однос Агенције за лекове БиХ према РС.

Одложено о правосуђу и одбрани

Бањалука је раније, пре него што је донета одлука о оснивању Агенције за лекове, најавила и враћање надлежности из области правосуђа, одбране и безбедности и пореза. Међутим, на недавној седници Народне скупштине РС ови потези су пролонгирани за шест месеци.