Брига о врту је тежак, али ипак задовољавајући хоби. Без обзира на то колико година искуства имате, вјероватно ћете се носити с уобичајеним изазовима као што су штеточине и наметници, коров, гљивице или пак сушом.

На срећу, постоји један производ који би могао помоћи и вјероватно је тренутно у вашем ормарићу са зачинима, пише Бестлифеонлине.

У наставку стручњаци за вртларство говоре који је уобичајени зачин који би могао спријечити умирање ваших биљака.

Иако биљке могу умријети у било којој фази живота, оне су најосјетљивије као саднице (која је отприлике двије до три седмице након клијања). У тој фази, један од најчешћих убица биља је болест овлаживања. Према Одсјеку за хортикултуру Мадисон Свеучилишта у Wисцонсину, влагу узрокује неколико гљивица које се преносе тлом и које се крећу у тлу и на предметима контаминираним тлом попут вртног алата и посуда за биљке.

Инфекција може узроковати труљење коријена и смртоносна је за биљке. Ако су ваше саднице заражене, изаћи ће из тла здраве, али ће убрзо пропасти и умријети. Али не брините, постоји начин да то спријечите.

Када је једна садница заражена, гљивице се лако шире на друге. Срећом, постоји зачин који вам може помоћи: и то цимет.

„Болест овлажења је широко распрострањена код садница. Цимет рјешава овај проблем тако што убија гљивице и осигурава здрав раст садница“, каже Линдсеy Хал, хортикултуристица и суоснивачица Positive Blooma.

Да бисте употријебили цимет за спријечавање влажења, једноставно поспите зачин по тлу. Испоставило се да овај зачин има снажна својства против гљивица. Једна студија из 2012. објављена у Јоурнал оф Традитионал Цхинесе Медицине открила је да излагање уљу цимета значајно мијења станице гљивице Цандида, оштећујући станичне стијенке и органеле, те у коначници убија станице. Тај се процес може поновити с различитим врстама гљивица.

Осим што уништава гљивице, цимет може дјеловати као средство за укоријењивање.

Искусни љубитељи биљака вјероватно су експериментисали с кориштењем резница биљака за размножавање нових биљака. За то је потребан прах за закоријењивање, који повећава шансе да ће резница биљке успјешно развити властито коријење. Према вртларским стручњацима, цимет и овдје може помоћи.

„Цимет дјелује као средство за укорјењивање, тако да не морате додавати прах за укорјењивање. Цимет побољшава стопу успјешности размножавања резницама“, каже Халл.

За кориштење цимета за ову сврху, Халл каже да треба узети кашику цимета у праху и папирнати убрус. Ставите цимет на папирнати убрус, намочите крајеве резнице и уваљајте их у цимет те затим посадите у земљу. Ваше ће стабљике лако пустити коријење и неће бити толико осјетљиве на влагу.

Цимет може отјерати штеточине. Животиње попут мрава и других вртних инсеката могу узнемирити и оштетити ваше биљке. Цимет и с тиме може помоћи.

„Јак мирис цимета је превише јак за многе штеточине, тако да можете посипати мало око саме биљке како бисте их спријечили. Исто правило вриједи за мале животиње попут вјеверица и зечева; кад осјете јак мирис, повући ће се“, каже Реј Броснан, стручњак за вртларство и оснивач Brosnan Landscape Gardeninga.

У сваком случају ако се бавите вртларењем, вријеме је да што прије купите велико паковање овог зачина.