На подручју општине Соколац у прошлој години рођено је 75 дјеце, за 25 мање него у 2020. години, а умрла су 204 лица, подаци су Комисије за популациону политику Скупштине општине.

Према евиденцији у Матичном уреду ове општине у прошлој години је склопљен 41 брак, а према подацима Полицијске станице Соколац лани је било 96 одјава пребивалишта и 81 пријава.

Исти извор наводи да је у прошлој години у овој локалној заједници регистровано 69 лица бољелих од карцинома, 191 од дијабетеса и 486 од хипертензије.

На основу ових података питање развоја становништва присутно је у јавности што је свакако важан предуслов за мобилизацију ресурса, дефинисање и спровођење пронаталитене популационе политике локалне самоуправе, речено је у Извјештају Комисије за популациону политику за 2021. годину о коме ће одборници Скупштине општине расправљати на сједници у сриједу, 20. јула.

На овај начин би, како је наведено, од локалних самоуправа биле дате смјернице Влади Српске иза којих треба да услиједи спровођење приоритетних мјера у популациној политици за наредни период.