На данашњој четрнаестој редовној сједници Скупштине општине Соколац, одборници су разматрали више тачака дневног реда, међу којима је највише интересовање било за Приједлог Одлуке о куповини пословног објекта у привреди – Аутобуска станица и помоћни објекти који су у служби исте, као и за Приједлог Закључка о додјели признања општине Соколац.

Након сједнице, предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић нагласио је да је на Приједлог начелника општине Соколац Милована Бјелице допуњен дневни ред, а ријеч је о Приједлогу за кредитно задужење путем мисије обвезница у износу од 2.700.000 КМ.

– На засиједању Комисије које је одржано након самог приједлога, једногласно је констатовано да сви законски елементи нису уграђени у сам тај Приједлог, те је он враћен на допуну, како би на наредној сједници начелник могао да припреми све оно што је Комисија сугерисала да би могао да уђе у скупштинско разматрање – казао је Марјановић.

Када је у питању тачка дневног реда која се односи на куповину Аутобуске станице, предсједник Скупштине је рекао да је током дискусије био присутан већи број критика и реплика, те да је то нормално јер свако има право на свој став и мишљење.

– Донесена је Одлука и Закључак да се дефинитивно иде у куповину Аутобуске станице, као и да се створе услови и начин на који ће се доћи до рјешења ове проблематике. С тим у вези, независни одборник Његош Самарџија предложио је Закључак који је Скупштина једногласно усвојила а подразумијева да се крене у разговоре са власником Аутобуске станице, како би се узела у закуп, док се не нађе најбољи начин за откуп и стављање станице у функцију. Овим потезом, путници би окончали проблем са стајањем на мјестима која нису Законом о саобраћају прописана – подсјетио је Марјановић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је истакао да је процијењена тржишна вриједност предметне непокретности, те да је она садржана у Извјештају који је утврдио судски вјештак у износу од 466.588 КМ, а који се нашао данас пред одборницима.

– Приједлог о задужењу односио се рефинасирање одређеног броја обавеза, затим на обезбјеђивање финансијских средстава за куповину Аутобуске станице, као и за изградњу грађевинског објекта за постројење за пречишћавање воде за пиће, у чију реализацију смо ушли заједно са Владом из Чешке – додао је Бјелица.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић сложио се да је приоритет куповина Аутобуске станице која се налази на дневном реду већ неколико задњих сједница Скупштине. Он је констатовао да је договорен конкретан начин рјешавања овог проблема и формиран је тим који ће ући у преговоре са власником „Аутохерца“ из Груда.

На сједници је одлучено да Повеља општине Соколац, поводом Дана и славе општине Светог пророка Илије, буде додијељена министру финансија Републике Српске Зори Видовић за велико размијевање која је показала за ову локалну заједницу.

Начелник Милован Бјелица изразио је задовољство што је донесена одлука о додјели награда и признања и што ће министру финансија бити уручено највише признање.

– Министарка Зора Видовић је у протеклом периоду имала велико разумијевање за општину Соколац, као директор Пореске управе и као министар за финансије у реализацији више пројеката. Ми имамо обећање од Владе Републике Српске за додатних 500.000 КМ за другу траншу откупа предузећа „Врело Биоштица“, у вријеме пандемије смо добили око 400.000 КМ подршке буџету, чиме нам је олакшано дјеловање – навео је начелник Бјелица.

Златне плакете ће бити уручене власнику фирме „Сервис Ђурђић“ Брану Ђурђићу, специјалисти опште хирургије Милораду Шупићу, директору предузећа „Електродистрибуција“ са Пала Ацу Станишићу, менаџеру фирме „Саниленд“ на Требевићу Славену Јефтићу и постхумно доктору Сладу Турунташу.

Сребрне плакете општине добиће власник фирме „Девис“ Драго Шкиљевић, Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“, професор историје у Основној школи „Соколац“ Томислав Тамбурић и директор Радне јединице за поштански саобраћај Соколац Младен Одовић.

Златне значке уз новчану награду од по 200 КМ добиће најбољи студент Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије у Сарајеву Марија Тошић, ученик генерације Основне школе „Соколац“ Андреа Поповић, ученик генерације Средњошколског центра „Василије Острошки“ Ђорђе Ковачевић, Милица Боровчанин ученица Средњошколског центра која је добила низ награда за поезију и прозе, као и Плесни клуб „Ника“, чији чланови су били учесници Европског првенства из плесне дисциплине стрит денс шоу.

Златна значка општине биће додијељена и Брану Бартули запосленом у Центру за социјални рад Соколац.

Одборници су усвојили Извјештај о инспекцијском надзору на подручју општине Соколац за 2021. годину, затим и Извјештај Комисије за популациону политику за претходну годину.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име