Православна црква данас слави Сабор архангела Гаврила, једног од седам великих анђела серафима који су учествовали у стварању света.

У народу је данашњи празник познат и као летњи Аранђеловдан за који се везују многобројни обичаји, према којима је данас забрањен скоро сваки рад. Гаврило је први уз архангела Михаила који је предводник војске анђела и сила добра.

Због тога се верује да на данашњи дан треба одморити и да не треба радити за себе или новац, али да је ово најбоље време за отпочињање каквог добротворног рада.

Аранђеловдан је цео посвећен доброти и давању, па тако и људи треба да се сете својих ближњих као и оних који имају мање него они.

У неким крајевима арханђела Гаврила славе чобани и зову га волујски светац. Од овог дана, па све до Ћириловдана, 28. јула, настаје период који се у народу зове Горешњаци – најтоплији дани у току године, време када владају велике врућине.

Девојке на овај дан не узимају ручне радове у руке, да шију и плету, а у народу је остало устаљено веровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

Светом архангелу Гаврилу, који је често слављен светац, моле се нероткиње, јер се верује да он доноси „благе“ и лепе вести. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода.

Молитва светом Архангелу Гаврилу

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Дјеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовестио Пречистој Дјеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.