Обиљежена крсна слава у манастиру у Кнежини – наредне године кумови породице Радовић и Павловић са Пала (ВИДЕО)

0

Свечаном литургијом и ломљењем славског колача у манастиру Пресвете Богородице у Кнежини уз бројне госте, прослављена је крсна слава Храма. Овогодишњи кумови славе породица Пајић, предала је ову свету улогу за наредну годину породицама Радовић и Павловић са Пала.

Јереј Милан Ђукић изразио је посебну радост што се народ Сарајевско-романијске регије а и шире сабрао под сводовима нашег древног Храма чији смо свједоци духовног уточишта српског народа.

Повод за данашње молитвено славље је управо ова света реплика Иконе Богородице Тројеручице која се налази у овом манастиру, док је оргинална икона у одајама светог Хиландара. Управо из разлога што многи нису у прилици да посјете Свету Гору, израђено је много копија ове иконе као најпоштованије иконе у нашем народу. Према предању икону је наликао Свети Јеванђелиста Лука а да је Свети Јован Дамаскин пошто му је била одсјечена рука на молитву управо Богородици Тројеручици зарасла и на тој икони је трећа рука те због тога икона носи назив ТРОЈЕРУЧИЦА. – истакао је јереј Ђукић те додао да поред литургијског славља се наставља Народни сабор.

Манастир Кнежина је манастир Српске православне цркве који се налази у селу Кнежина, 11 километара од Сокоца. Манастир је посвећен Пресветој Богородици, а сам манастирски храм светим равноапостолним цару Константину и царици Јелени.

Поводом обиљежавања 600 година од Косовске битке 13. августа 1989. године одржан је у Кнежини велики народни сабор и свечано проглашено отварање новог манастира Пресвете Богородице. Том приликом свету литургију служили су епископи: будимски Данило, далматински Николај, сремски Василије и зворничко-тузлански Василије уз саслужење великог броја свештеника и ђакона Епархије зворничко-тузланске и других епархија Српске православне Цркве. Литургији и прослави присуствовало је (према неким процјенама) око 100 000 вјерника, што је незапамћено у историји ових романијских крајева.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.