Протокол о сарадњи између општине Соколац и Матице Српске потписали су јуче начелник Милован Бјелица и предсједник Матице српске Драган Станић из Новог Сада на обиљежавању дана и крсне славе општине.

Тим поводом, синоћ је у Народној библиотеци Соколац организована презентација и упознавање са радом Матице српске, затим промоција Летописа Матице српске, књижевног часописа који у читавом свијету најдуже, уз мање прекиде условљене историјским превирањима излази од давне 1824. године, а поклоњено је и 60 књига овој библиотеци чији је издавач управо Матица српска.

Познато је да Матица српска жели да буде присутна на свим мјестима гдје постоји потреба за српским културним вриједностима, а прије свега на мјестима гдје Срби живе и раде, са идејом да културом обезбиједе свој опстанак. Предсједник ове институције Драган Станић је навео да је Матица и формирана да буде саборно мјесто српске културе.

– Са радошћу смо прихватили идеју да се успостави сарадња са општином Соколац, а са друге стране и ми смо имали шта да понудимо, јер имамо одлична искуства са локалним заједницама углавном из Војводине. Нагласио бих да имамо своје чланове и у Бањалуци, Никшићу и Подргорици. Са представницима општине Соколац јасно смо дефинисали шта се може урадити у скоријој будућности. Очекујемо научне скупове о културној, историјској и хајдучкој традицији Романије. Дакле, прво научни скуп, затим Зборник који би о томе изашао, а након тога промоција истих широм Републике Српске, Србије и Црне Горе – истакао је Станић.

Он је навео да је Летопис Матице српске часопис који је покренуо Георгије Магарашевић постао централно мјесто на којем су излагани резултати српског књижевног и научног стваралаштва. Системски се бавио сазнањима која у средиште пажње стављају језик, књижевност, историју, религију, фолклор и културу, не само српског народа, него и цијелог словенског свијета.

– Летопис је заиста понос српске културе и тачно за двије године, навршиће се 200 година од његовог постојања. Већ интензивно теку припреме за овај велики јубилеј, а намера је да сарађујемо и са другим културама, нарочито са часописима који дуго трају. Имамо праксу, да Летопис иде у различите средине где постоји интересовање за српску културу и књижевност, а затим позовемо и писце који су објављивали у Летопису. Желимо да покажемо шта све Летопис чини, какве текстове објављује и какве вредности се ту артикулишу. Покушаћемо да препознамо писце из тих средина који до сада нису били сарадници овог часописа, због могуће сарадње. С тим у вези, поклонили смо Народној библиотеци Соколац одређени број књига које је објавила Матица Српска, а план је да укључимо Библиотеку Матице Српске која је друга национална библиотека, након Народне библиотеке у Београду, која ће примерке из свог фонда понудити овдашњим читаоцима – најавио је он.

Према његовим ријечима, сарадња која је успостављена са општином Соколац има за циљ да се вриједности које има ова локална заједница, Гласинац, околина и цијела Република Српска окупе у име једне идеје и постану саборно мјесто, онако како их је Црква научила.

Соколац је прва општина из Републике Српске и Босне и Херцеговине која је ушла у заједницу коју окупља Матица Српска из Србије, а успостављање сарадње представља велики значај не само за ову општину, него и читаву Сарајевско-романијску регију.