У Манастиру Острог данас је служен помен за страдале у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ поводом 27 година од најсвирепијих злочина и највећег етничког чишћења српског народа које се догодило од 4. до 7. августа 1995. године

Тим поводом делегација Српског националног савјета је, уз благослов Његовог вископреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија, у Горњем манастиру Острог организовала помен за страдале жртве погрома српског народа.

Из Српског националног савјета су подсјетили да су почетком августа 1995. године НАТО пакт и хрватске снаге убиле више хиљада жена, дјеце и стараца, и протјерале више од 220.000 српског становништа са подручја Баније, Лике, Кордуна и Сјеверне Далмације, односно из Републике Српске Крајине.

Предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић је подсјетио на ријечи Његове светости патријарха српског Порфирија да се жртве морају памтити али да не треба злопамтити.

– За будуће генерације морамо да оставимо наук да им се то не би дешавало, као што се то претходном времену много пута дешавало српском народу. Ми смо опредијељени да са нашим сународницима у Србији и Републици Српској чувамо традицију, историју и културу и да будемо са њима и у вољи и у невољи – истакао је Вуксановић.