Шумски пожари бjесне и данас на југозападу Француске, при чему је уништено 16 кућа, изгорjело је 6.000 хектара површине и скоро 6.000 људи било је приморано на евакуацију у области која је прошлог мjесеца већ погођена великим пожарима.

Француска, као и остатак Европе, суочава се са топлотним таласима и сушом који су изазвали пожари широм континента у посљедња два мјесеца, пренио је Ројтерс.

– Ватра се сада проширила на департман Ландес – навеле су локалне власти у саопштењу и додале да је мобилисано 500 ватрогасаца.

Департман Жиронд у југозападној Француској задесила су у јулу два шумска пожара, који су уништили више од 20.000 хектара шуме и довели до евакуације скоро 40.000 људи.

Пожари су бјеснили и у другим дијеловима земље, у јужним департманима Лозере и Аверон, где је већ изгорило близу 600 хектара површине и гдје би министар унутрашњих послова Жералд Дарманен требало да оде касније током дана.

Према локалним властима, још један пожар је у департману Мен и Лоара у западној Француској, гдје је 650 хектара површине спаљено, а 500 је угрожено.