Фото: М.Мумовић

Колико пута сте приликом изласка у двориште били затечени оваквом прекрасном сликом огромног, прелепог лептира капиталца и запитали се одакле потиче? Којој врсти припада? Да ли се често виђа код нас?… И много још штошта.

Наиме, у роштиљницу „Гуд фуд“ у Сокоцу дошао је незван и необичан гост. Уствари, није дошао, већ долетио у правом смислу те ријечи и у пуном распону крила слетио.

Жутог љепотана, који има распон крила већи од 15 центиметара, пре 4-5 година фотографисали су на Златибору. На могућност да овај инсект насељава Златибор указује и податак који смо нашли на интернету, а то је да је августа 2015. године у Чајетини виђен још један примјерак. Изузев ова два златиборска и једног нађеног 2013. у Високом у БиХ, није забележено да је ова врста лептира виђена на Балкану.

Прије ових открића знало се за колоније „јапанских храстових прелаца“ у Аустрији, јужној Њемачкој и сјеверној Италији.

Лептир, који на сваком од четири крила има карактеристичан круг налик оку, гаји се у Јапану хиљаду година ради пизводње беле свиле, а „храстов прелац“ је и у својој постојбини ретка врста и узгајивачи свиле га скупо плаћају.

Фото: М.Мумовић

ЈАПАНСКИ СВИЛОПРЕЛАЦ – „У Европу су ови лептири пренети средином 19. века како би се у производњи свиле заменио дудов свилац. Веровало се да пошто гусеница запреда крупне свилене чауре може бити искоришћен у производњи свиле. Ова врста је у Јапану гајена дуже од 1000 година а коришћен је у производњи беле свиле. Иако су влакна јака и еластична, потребно је доста пажње приликом упредања. Данас је ова врста свиле изузетно ретка и скупа. Што се самог изгледа тиче, има распон крила до 15 центиметара, жучкасте боје које у природи могу бити различите нијансе, са по два кружића попут ока на горњим и доњим крилима. Ови лептири лете од краја месеца јула до средине и краја месеца септембра. Одрасли лептири из ове врсте након парења живе свега 45 седмица. Ради се о занимљивом примерку лептира који није штетан нити опасан, а уколико га видите немојте га дирати, јер се ради о заиста ретком,необичном и јако лепом примерку лептира.“

Као закључак, надамо се да сте научили нешто о овом занимљивом лептиру, није штетан и уколико га пронађете немојте га дирати, јер код нас је риједак примјерак ове врсте лептира.