Фото: pixabay.com

Студије су показале да су новац и секс најчешћи узроци за развод брака, али терапеути и други психолошки стручњаци вјерују да таква статистика не даје стварну и комплентну слику.

Они сматрају да до прекида у везама долази због једног другог проблема, с којим смо сви сусрели, прије или касније.

Свака је љубавна веза комплексна прича која има своја специфична правила и законе. Али психолози се слажу да ће на њено пуцање највише утицати недовољно и неодговарајућа комуникација између партнера.

„Стручњаци савјетују да научите рећи шта вас мучи својем партнеру, чак и када то значи да бисте се могли посвађати. „

Учинковита комуникација између партнера не подразумијева само мирну размјену информација и осјећаја, већ и ‘слободу’ да се квалитетно посвађате с другом страном без бојазни да ће неко због тога озбиљно наљутити или вас напустити.

У свијету јача и тренд предбрачног савјетовања, јер терапеути вјерују у расправљање о разликама на отворен начин. Овај податак не чуди кад је познато да су партнери на почетку љубавне приче много флексибилнији и спремнији прилагодити се потребама других него након дугогодишње везе.

У топ 5 разлога за пуцање везе психолози су сврстали и недостатак времена за уживање у забавним активностима, генералну преоптерећеност послом и брзом свакодневницом, недовољну жељу за угађањем те превелику овисност о партнеру.