У Источном Сарајеву синоћ је почео тродневни сајам књиге у оквиру манифестације „Љето у Источном Новом Сарајеву“, на коме је присутно 10 излагача.

Сајам су отвориле помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић и директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац.

Сајам књига се одржава на Тргу Србија, а већ другу годину га организује Матична библиотека Источно Сарајево.

Ђаковићева је у обраћању присутнима навела да је циљ Министарства просвјете и културе да се књизи врати дигнитет, те да се аутори и издавачи ставе у први план.

– Издавачи су ти који формирају укус читалаца, а квалитет домаће продукције не зависи само од ланца аутор, издавач, читалац већ и од озбиљног ангажмана свих институција – навела је Ђаковићева.

Она је указала да је основни задатак надлежних институција очување књиге, српског језика и писма као темеља културног и националног идентитета.

– Влада и Министарство просвјете и културе ће и у будуће пружати максималну подршку домаћој продукцији с циљем афирмације књижевника из Српске на домаћим али и свјетским књижевним сценама – додала је она.

Кулашинац је навела да сајам представља идеалну прилика за промоцију издавачке дјелатности Републике Српске.

– Тиме ћемо настојати да до шире публике дође наше културно насљеђе овога краја као и стваралаштво овог народа. Међу издавачима имамо и оне који ће промовисати издавачку дјелатност из региона и тиме смо заокружили једну цјелину – навела је Кулашинац.

Она је додала да је на сајму присутно 10 излагача који су распоређени на пет штандова.

– Имамо три библиотеке – Матичну библиотеку, Народну библиотеку са Пала и Народну и Универзитетску библиотеку Републике Српске. Што се тиче издавачких кућа ту су Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, „Имприматур“ из Бањалуке, као и Српско просвјетно друштво „Просвјета“ из Сарајева – рекла је директор Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Сајам књига у Источном Сарајеву почео је књижевним сусретом Владе Арсића и Ненада Милкића који је овом приликом представио своју нову књигу „Дистинија“.

– Та књига нема националну тематику, она је за разлику од мојих претходних књига гдје читаоце плашим другим људима, овдје плашим нама самима. Оним што је мрачно у нама и управо да би откривањем тог мрачног у нама побиједило добро над злим – навео је Милкић.

Писац и новинар из Београда Влада Арсић изразио је наду да ће се и људима у Источном Сарајеву свидјети његов књижевни рад.

– Пишем у два жанра књижевности, а то су романсирана историја гдје из архива извлачим фосилизовану историју и приближавам је млађим нараштајима и то је оно што волим да радим. Оно што не волим је писање романа које се баве савременим пошастима као што су наркоманија, педофилија и трговина људима – рекао је Арсић.

Током сајма, који траје до 17. августа, планирани су књижевни сусрети и промоције књига издавача и књижара из Републике Српске, као и библиотека које се баве издавачком дјелатношћу.