Јуче је у Сокоцу сахрањен Драган Подинић, један из најужег круга оснивача Српске демократске странке Романије и Гласинца.

Драган Подинић рођен је 22. априла 1952. године у Сокоцу. Основну и средњу школу завршио је у Сокоцу. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Сарајеву 1980. године. Био је члан Иницијативног одбора за оснивање СДС-а Соколац. Такође је био члан првог Општинског одбора Српске демократске странке и потпредсједник Општинског одбора СДС-а.

Послије првих демократских избора 1990. године изабран за предсједника Извршног одбора СО Соколац. Заједно са Милованом Бјелицом и најужим језгром чланова СДС Соколац личним ангажовањем значајно је допринио развоју демократије. У каснијем ангажовању изабран је за предсједника Основног суда Соколац и ту функцију обављао у периоду од 1992. до 1995.године. По потписивању Дејтонског мировног споразума, именован је за помоћника министра правде Републике Српске, а затим за замјеника министра правде РС и замјеника министра управе и локалне самоуправе РС. Године 2002. био је кандидат за посланика у Парламентарној скупштини БиХ. Од 2004. до 2016. године као српски кадар обављао је дужност директора Канцеларије за законодавство у Савјету министара БиХ.

Био је руководећи кадар члан државног Одбора за жалбе БиХ. У свом раду несебично се залагао за развој демократије и развој СДС-а, те испољио несебичну помоћ младим кадровима за њихово радно ангажовање у институцијама БиХ. У више наврата био је члан Републичке изборне комисије и члан Изборног штаба СДС-а на нивоу РС.

За свој рад на развоју СДС-а и развоју државног система Републике више пута је јавно похваљиван. Значајан допринос дао је током формирања САО Романије, гдје је био члан Скупштине, односно касније члан Владе. Један је од ријетких интелектуалаца, јер је у то вријеме био адвокат (1987–1992), који је на почетку, када је српски народ на овим просторима био витално угрожен и који је требало да сеорганизује у циљу спашавања своје вјере и нације, од почетка са осталим члановима СДС-а стао на праву страну и максимално се ангажовао у том правцу.

Соколац и Република Српска, за чије стварање је дао велики допринос, дугују велику захвалност Драгану Подинићу за све што је учинио за наш народ.