По први пут, на јубиларном 10.Меморијалном турниру „Срђан Томић и Владица Бабовић“, који организује ФК „Гласинац 1936“ учествовао је београдски „Партизан“ са двије селекције. Била је то прилика да се усагласе наредни кораци о сарадњи два клуба, на обострано задовољство.

Млади фудбалери „Партизана“ у пратњи тренера и стручног састава, боравили код другара у Сокоцу, стекли нова познанства, размијенили искуства и упознали се са овим простором, што нам је потврдио тренер у Омладинској школи Миљан Гајић.

Фото: Студио „Пиле“

– Све похвале за организацију и гостопримство од стране домаћина. Реч је о екипама 2009. и 2010. годиште „црно – белих беба“. Деца су дала све од себе да испоштују позив који смо добили. За нас је важно да је све протекло у најбољем реду и да нико није повређен. Заиста дивне успомене носимо у Београд и са радошћу ћемо се вратити и наредне године. Овом приликом преносим срдачне поздраве од члана Управног одбора ФК „Партизан“ Драгана Траиловића, који је изразио наду да следећег месеца чланови нашег Клуба опет посете Соколац са циљем оснивања Клуба навијача „Партизана“. Поучени искуством које смо стекли учешћем на турниру, верујем да ће то бити прави спектакуларни догађај – открио је Гајић.

Фото: Студио „Пиле“

ФК „Партизан“ важи за једну од најбољих омладинских школа спорта у Европи, па слободно можемо рећи и у свијету.

– Најмлађу селекцију ове године чине деца 2014. годиште, па тај узраст иде на више све до омладинаца. Са њима раде школовани тренери који поседују УЕФА лиценце. Трудимо се да наставимо тако и да будемо још бољи. Деца се такмиче у лигама Фудбалског савеза Београда, пинонири у Лиги пионира Београда, где се на крају формира завршница на нивоу целе Србије, а старије селекције – кадети и омладинци у Кадетској лиги Србије. Учествујемо на доста турнира, чиме пружамо могућност деци да осете драж таквих такмичењима и потпуно бесплатно путују по разним деловима Европе, па чак и ван европских земаља – навео је тренер у у Омладинској школи ФК „Партизан“ Миљан Гајић.

Према његовим ријечима, популарност фудбала не јењава.

– Фудбал је најважнија споредна ствар на свету. Мислим да око 90 одсто деце са првим наученим корацима узима лопту да шутира. Репрезентација Србије у последње време бележи јако добре резултате, ево идемо на Светско првенство у Катар, а нису занемарљиви резултати наших клубова у Европи. Све то додатно доприноси расту популарности овог спорта. Полако почиње да се развија и женски фудбал, тако да смо генерално задовољни. Све наведено не изненађује, јер ми смо спортска нација – додаје Гајић и открива да ли престижни београдски Клуб трага за младим талентима:

– У Соколац смо дошли да одиграмо турнир, али увек иду колеге, који гледају противничку екипу са којом наша деца играју како не бисмо пропустили неко талентовано дете. Када се деси да некога запазимо, све се ради по правилима у смислу разговора са родитељима и руководством клуба, пошаљмо позивницу за пробни тренинг и обезбедимо све остало што је потребно – појашњава он.

Фото: Д.Реновица

Колико је значајано да се први кораци стичу у клубу које носи велико име попут „Партизана“, Гајић одговара:

– Мислим да нема правила када дете игра у малом или великом клубу. Некада рани одлазак детета од куће може да буде контрапродуктиван, а опет некоме донесе успех. Свако дете је другачије. Из искуства закључено је да неком детету које се одвоји од родитеља треба адаптација у трајању од месец дана, неком шест месеци, неком и три године, а опет неко се никада не навикне. Моје лично мишљење је да деца не треба прерано да иду и сагоре, јер све има своје време. Некада родитељи из најбоље намере направе грешке, јер данас време брзо тече, велике паре су у игри. Чак и родитељима треба едукација и да се сви заједно трудимо у дугорочном смислу, а не да гледамо тренутни успех. Ево и овај турнир ко ће освојити није примарна ствар, важно је да се стичу корисна искуства, која ће им убудуће донети можда неку премијер лигу. Ко је победио, врло брзо се заборави, али остаје упамћено дружење, да деца знају да имају негде блиске контакте, јер ми смо један народ – искрен је тренер.

Ове ријечи потврђује и позив упућен младим фудбалерима из Сокоца да посјете Београд и буду гости ФК „Партизана“, на чему је инсистирала Маја Крстајић из Клуба.

– Желим да им пренесем да су добро дошли да играју утакмице против наше деце, посете стадион, као и музеј те присуствују једној утакмици „Партизана“. Упућени смо да у Сокоцу има јако доста навијача „Партизана“ те да су овдашњој деци већ организовали долазак на утакмице у Београд, што нас заиста радује – рекао је Миљан Гајић.

За крај родитељима је поручио да пусте дјецу да буду дјеца, која ће кроз игру вољети спорт, без оптерећења, а навијаче је поздравио старом изреком “ За друге се навија, Партизан се воли“.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име