Фото: ELSTOM HANDOUT/EPA

Француска компанија Алстом је достигла нови ниво у транспорту након што је саопштила да је први хидрогенски воз Coradia iLint стигао у Бремерворде у Њемачку.

Регионални воз испушта само пару и кондензовану воду док ради прилично тихо.

Ово постигнуће има за циљ да допринесе “зеленијој” жељезничкој мрежи широм свијета.

– Мобилност без емисије је један од најважнијих циљева како би се осигурала одржива будућност, а Алстом има јасну амбицију да постане свјетски лидер у сфери алтернативних погонских система за жељезницу. Први хидрогенски воз на свијету, Цорадиа иЛинт, демонстрира нашу јасну посвећеност ‘зеленој’ мобилности у комбинацији са врхунском технологијом. Веома смо поносни што смо увели ову технологију у серијску операцију као дио свјетске премијере, заједно с нашим партнерима – изјавио је Хенри Пупарт-Лафарге, директор и предсједник Управног одбора Алстома.

Само килограм хидрогенског горива је довољан да замијени 4,5 килограма дизела.

Како јавља ЦНН, четрнаест хидрогенских возова има погон на гориве ћелије.

Уговор је вриједан 93 милиона долара, а с Алстомом га је потписала државна филијала Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LVNG).

Дио пројекта су двије компаније, Elbe-Weser Railways and Transport Company (EVB) која ће управљати возовима те гасна и инжењерска компанија Линде.

Возови су почели саобраћати у сриједу те ће постепено замијенити 15 возова који су тренутно у функцији.

Нови возови не производе штетне гасове и стварају малу буку, а из издувног система излазе само пара и конденз.

Домет им је 1.000 километара, што значи да сваки воз може саобраћати током цијелог дана са само једним резервоаром водоника.

Максимална брзина возова је 140 км/х, док стандардни возови достижу брзину између 80 и 120 км/х.

Сљедећа дестинација хидрогенских возова ће бити Франкфурт који је наручио укупно 27.

Такође, шест возова ће саобраћати у Италији, односно у регији Ломбардија, као у Француској гдје ће 12 возова бити подијељено на четири регије, преноси Клиx.