Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас у Херцег Новом да треба имати смирење и вјеру у Богородицу, коју треба увијек и свуда славити.

Патријарх је, на празник Успења Пресвете Богородице – славу Манастира Савина, служио вечерњу и након тога предводио литију око манастира, те се вјерном народу обратио ријечима саборности и молитве.

Вечерњој служби су, осим патријарха Порфирија, присуствовали Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, преосвећени епископи пакрачко-славонски Јован, далматински Никодим, топлички и изабрани шабачки Јеротеј и захумско херцеговачки Димитрије, уз молитвено учешће многобројног верног народа.

Патријарх Порфирије је на почетку бесједе рекао да су се данас молили Светој Богородици, јутрос на литургији и вечерас на вечерњој служби и литији.

„Сабрали смо се овдје по осјећању, јер је добро бити под окриљем Пресвете Богородице и у крилу Исуса Христа, да имамо заједницу са Богом“, рекао је Патријарх Порфирије.

Патријарх српски је нагласио да приликом доласка у Манастир Савину, пред иконом Пресвете Богородице треба имати чисту православну вјеру.

„Овдје долазе људи из свих крајева свијета да се помоле светињи Богородице, јер су монаси својом вјером у овом манастиру учинили да дејствује Богородица и некада давно заштити овај манастир од рушења“, рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је рекао да се у ову светињу и пред икону Пресвете Богородице долази са чистим повјерењем у Богородицу и чисту љубав Христову.

„Долазимо цјеливајући лик пресвете Богородице, јер је у њој сва духовност, вјера, пост, љубав, молитва, предавање Богу и ближњима. Молимо се овдје да наш подвиг у смирењу буде. Морамо имати смирење и вјеру у Богородицу, јер за духовни раст нам је потребно Преображење. Треба увијек и свугде славити Свету Богородицу“, истакао је патријарх Порфирије.

У 20.30 часова у порти Манастира Савина биће уприличена промоција изабраних дјела блаженопочившег митрополита Амфилохија.

О дјелима ће говорити Његова светост патријарх српски Порфирије, митрополит Јоаникије и крстоносни протојереј Радомир Никчевић, а биће ријечи и о 30 година од оснивања Издавачко-информативне установе „Светигора“ и томе шта је она допринијела мисији цркве, не само у Црној Гори, него и шире.

Посјета Патријарха Порфирија завршава се сутра свечаном академијом поводом 640 година од оснивања Херцег Новог, која ће бити одржана на Канли кули под називом „Ђедов сабор – од Дунава до мора сињега“.