Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић приредио је вечеру за патријарха Српске православне цркве Порфирија у Херцег Новом.

– Вечери су, уз премијера и патријарха, присуствовали митрополит црногорско-приморски Јоаникије, епископ далматински Никодим, епископ захумско-херцеговачки Никодим, министар правде Марко Ковач, министар финансија Александар Дамјановић, државни секретар у Министарству правде Бојан Божовић и саветник председника Владе за правна питања Иво Шоц – навели су из кабинета премијера, пренео је РТЦГ.

Патријарх Порфирије предводио је у Херцег Новом вечерњу литију поводом празника Успења Пресвете Богородице.

Он је јутрос служио литургију у манастиру Савина, поводом славе тог православног храма.

Свечана академија у част 640. годишњице од оснивања Херцег Новог биће одржана сутра увече на Канли кули, а потом ће уследити програм „Ђедов сабор – Од Дунава до мора сињега“, посвећен успомени на митрополита Амфилохија, који ће отворити патријарх Порфирије.

Патријарх српски Порфирије састао се вечерас у Херцег Новом са посланицима Демократског фронта Јованом Вучуровићем и Дејаном Ђуровићем у Херцег Новом.

Како је објављено на Фејсбук страници те политичке партије, народ у Боки которској и Херцег Новом „приредио је величанствен дочек свом патријарху“.

Порфирије је рекао да је у његовом срцу данас велика радост јер су верници сабрани „у овој јединственој светињи која се налази на најлепшем месту од свих наших храмова и манастира“.

– Због тога ја знам да сте дочекујући овако величанствено свог српског патријарха ви сабрали све велике предстојатеље СПЦ, све велике јерархе из наше свете богате осмовјековне повијести, на челу са Светим Савом. Сабрали сте све епископије и све свете храмове и манастире од Пећке патријаршије, мајке наших свих цркава, Сремских Карловаца где су се посвећивали црногорски, цетињски митрополити све до престоног Београда над којим блиста заветни, саборни свети храм посвећен Светом Сави – казао је Порфирије.