Планинарско друштво „Гласинац“ Соколац упутило је иницијативу Министарству просвјете и културе Републике Српске да се у наставни процес за ученике од петог до деветог разреда уведе предмет „Планинарство и екологија“.

Ову иницијативу подржао је и начелник општине Соколац Милован Бјелица, који је истакао да је ријеч о групи људи који су својим ентузијазмом и преданошћу открили Романију туристима из цијелог свијета.

„Као начелник општине Соколац, имам одличну сарадњу са овом групом људи, са удружењем за примјер цијелој Републици Српској. Позивам и све остале начелнике, више нивое власти и удружења да то учине и да дају допринос да ова велика идеја заживи“, поручио је Бјелица.

У иницијативи се наводи, између осталог, да је циљ да се млађе генерације на правилан начин усмјере ка корисним активностима у природи, да се у оквиру редовног образовања укаже да је ова физичка активност важна и неопходна подлога за здрав и квалитетан живот.

„Планинарско друштво „Гласинац“ авангарда и зачетник туризма у Сокоцу“

„Младим људима је неопходан боравак у природи, поготово у данашње вријеме када смо свјесни бројних проблема који погађају узраст дјеце у основној школи, полазећи од кориштења модерне технологије до евидентних бројних здравствених проблема и деформитета у расту и развоју“, наводе из Планинарског друштва „Гласинац“.

У иницијативи се указује да је Република Српска углавном планинска земља, природних љепота и пространстава и да је организација школских излета и рада на терену за младе прилика да се науче оријентисати у природи са компасом и без њега, да прођу различите програме који ће да подстичу и моторику и интелектуалне процесе.

„Приближиће им се природа и природни ресурси и љепоте које имамо на цијелој територији Републике Српске, а које, нажалост, не посјећујемо довољно“, додаје се у иницијативи.

Из овог планинарског друштва напомињу да је пројекат који предлажу успјешно реализован у Србији, гдје већ даје позитивне резултате те додају да би требало слиједити добре праксе и примијенити их у наставном процесу у Српској.

ПОТПИШИ: Иницијатива за покретање поступка о увођењу предмета „Планинарство и екологија“ у наставни процес као изборни предмет за ученике основне школе у Републици Српској(од петог до деветог разреда)