Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас у Београду да је његова земља спремна да пружи допринос да се стране у БиХ састану и постигну помирење три заједнице.

Ердоган је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем истакао да ће Турска наставити да чини све да се очувају мир и стабилност у БиХ, али и у цијелом региону западног Балкана.

Захваливши Вучићу за искрено гостопримство, Ердоган је оцијенио да су односи Србије и Турске одлични и да ће двије земље заједно достићи циљ да имају спољнотрговинску размјену од пет милијарди долара, као и да је то реално, иако она тренутно износи 2,5 милијарде долара.

Ердоган је најавио да ће турске компаније наставити да улажу у Србију и у нове инфраструктурне пројекте поред постојећих, као и у обнову споменика, а један од објеката који ће бити рекоснтруисан је Бајракли џамија у Београду.

Он је истакао да је овог љета у Турској боравило 300.000 туриста и нада се да ће тај број бити знатно већи када заживи споразум по којем ће грађанима Србије за улазак бити потребна само лична карта, као и Турцима приликом уласка у Србију.

Вучић је оцијенио да је ово „златно доба“ у односима Србије и Турске, наводећи да ће Србија и даље љубоморно чувати своје пријатељство са Турском.

Он је истакао да турски инвеститори и даље долазе у Србију, као и компаније које граде путеве, међу којима су и извођачи радова на ауто-путу од Београда до Сарајева.

– Мост на Рачи изгледа импресивно, а очекујемо да ће ускоро бити завршена деоница од Сремске Раче до Кузмина, чиме ћемо се спојити са БиХ и са Републиком Српском – рекао је Вучић.

Он је навео да је у плану да се заврши и пут од Пожеге до Котромана, чиме ће Србија добити блиску везу са Вишеградом, а нада се да ће надлежни у БиХ донијети одлуку о изградњи 107 километара пута од Вишеграда до Сарајева, чиме би се Србија и са те стране спојила са БиХ и са Српском.

Вучић је нагласио да је на састанку са Ердоганом још једном потврдио подршку Србије територијалном интегритету БиХ, али и интегритету Републике Српске, као и поштовању Дејтонског споразума.

Он је најавио да ће Србија учинити све да продуби сарадњу са Турском и у области одбране, посебно између намјенских индустрија, а спремна је и да издвоји стотине милиона евра за куповину турских беспилотних летјелица „барјактар“.

Вучић и Ердоган по завршетку конференције за новинаре отишли су да отворе српско-турски пословни форум, на којем учествује око 500 привредника из више од 300 компанија из Србије и Турске.

Обраћању двојице предсједника претходило је потписивање седам међудржавних споразума и протокола, које су у присуству Вучића и Ердогана парафирали министри у владама Србије и Турске.