Митрополит Хризостом боравио је јуче у Кнежини код Сокоца, гдје је са начелником општине Соколац, те привредницима, добротворима и грађанима разговарао о обнови Манастира Пресвете Богородице. Било је ријечи о реновирању манастирског храма посвећеног светим равноапостолима цару Константину и царици Јелени, изградњи манастирског конака и приступног пута.

Манастир у Кнежини један је од најстаријих православних храмова у овом крају и један од манастира у којем братство, свештенство и вјерници већ дуго очекују да буде изграђен парохијски дом са конаком.

Митрополит Хризостом је организовао састанак, радни ручак на којем би се окупили донатори и добротвори вољни да помогну.

Позиву су се одазвали локални привредици, али и привредници и донатори из других крајева Републике Српске.

Једна од Митрополитових идеја је да се у наредној фази изградње, поред манастира у Кнежини подигне камп за дјецу. Због ових али и других активности на обнови и изградњи ове светиње сви прилози и донације су добродошле.

Јеромонах Владимир Ђуричић је од децембра 2015. настојатељ овог храма који је мјесто окупљања вјерника и духовни центар упркос томе што млади са овог подручја све чешће одлазе у градове, а околна села се лагано празне и старе. Да се то заустави недавно је у организацији општинске администације и Туристичке организације Соколац одржан састанак како би кандидовали Кнежину за избор „Најљепша села БиХ“ а који је покренуо УСАИД са домаћим партнерима.

Манастир Кнежина је манастир Српске православне цркве који се налази у селу Кнежина, 11 километара од Сокоца.

Поводом обиљежавања 600 година од Косовске битке 13. августа 1989. године одржан је у Кнежини велики народни сабор и свечано проглашено отварање новог манастира Пресвете Богородице. Том приликом свету литургију служили су епископи: будимски Данило, далматински Николај, сремски Василије и зворничко-тузлански Василије уз саслужење великог броја свештеника и ђакона Епархије зворничко-тузланске и других епархија Српске православне Цркве. Према предању о чему свједоче темељи, пријашњи манастир је изграђен 1371. године код извора Кнежине. Градитељ манастира је био Андријаш, брат Марка Краљевића. Андријаш је тада подигао десет цркви, од чега су три биле велике, а осталих седам мањих, смјештене у оближњим селима. Једна црква се налазила на мјесту данашње, друга црква, како каже једно народно предање, је претворена у Султан Селимову џамију, док се за трећу не зна мјесто.