Јуче је потписан споразум о сарадњи између општине Соколац и Фондације „Лара“ који се односи на збрињавање жртава насиља у породици у Сигурну кућу ове фондације.

Директор Фондације „Лара“ Радмила Жигић навела је да се поменута организација бави питањем заштите жртава породичног насиља у Републици Српској, те да су овим споразумом ријешене и неке недоумице око питања финансирања смјештаја у Сигурну кућу.

– Овај споразум олакшаће приступ Сигурној кући за све жене и дјецу са подручја општине Соколац, који би евентуално дошли у ситуацију да због насиља имају потребу за оваквим видом смјештаја. Такође, имали смо данас састанак и са представницима субјеката заштите што је за нас веома важно, јер и они треба да знају да је овај споразум потписан, сарадња успостављена, као и да размијенимо искуства у раду на сузбијању и спречавању насиља у породици. Разјаснили смо непознанице које се тичу рада Сигурне куће, тако да мислим да је ово увод у неку будућу сарадњу у нади да ће насиља бити што мање, али истовремено да будемо ефикасни и пружимо помоћ коме је потребна када се насиље деси – казала је Жигићева које је захвалила општинској управи на отворености и спремности за сарадњу.

Начелник Милован Бјелица увјерио је да ће општина Соколац испоштовати своје обавезе према потписаном споразуму.

– Обавеза општине Соколац је да од наредне године обезбиједи буџетом један износ, који не представља велика новчана средства. Фондација „Лара“ има издатке за функционисање и запошљава седам радника, чије су услуге доступне двадесет и четири часа дневно. Видјећемо како ће се ситуација одвијати и да ли ће бити потребно да се особе са подручја наше локалне заједнице смјесте у Сигурну кућу. Општина ће се досљедно придржавати споразума и спроводити га. Сматрам да је ово превентивна мјера и нека знају наши становници да насиље у породици није дозвољено, неће остати несанкционисано и обезбиједиће се заштита и подршка жртвама породичног насиља на подручју наше општине – категоричан је Бјелица.

Он је додао да има случајева када особе долазе у кабинет начелника због проблема у породици, те да се обраћају за помоћ, а највише за правни савјет. Због заштите приватности тих лица и њихових породица, начелник Бјелица није помињао детаље породичних проблема.

Сигурна кућа Фондације „Лара“, осим смјештаја, хране и основних хигијенских потреба пружа бесплатну психо-социјалну подршку, затим правну и медицинску. Основни задатак је да жена буде оснажена и спремна да преузме свој живот у властите руке и доноси самостално одлуке. Са женама бораве и дјеца, која уколико су школског узраста настављају своје образовање, имају сву подршку током обављања школских активности и имају обезбјеђену пратњу до саме школе. Женама помажу приликом успостављања контакта са послодавцем у проналаску посла, а све у складу са њиховим интересовањем и капацитетом. Успостављена је и СОС линија – 1264, доступна у сваком моменту, на којој ради стручни тим, гдје правница, психологиња и социјална радница пружају подршку приликом контакта.

Потписивању споразума присуствовали су: предсједник Основног суда у Сокоцу Бранка Маловић, директор Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ педијатар др Адријана Станар, директор Центра за социјални рад „Соколац“ Сњежана Башевић, директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић, као и педагог у Средњошколском центру „Василије Острошки“ Александра Марковић.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.