Средњошколци са Сокоца имали су прилику да се упознају о ратним дешавањима на подручју Сарајевско-романијске регије од 1992. до 1995. године и егзодусу сарајевских Срба на изложби „Између сјећања страдања и слободе“, кроз фотографије Рајка Паштара.

Изложба ратних фотографија Паштара отворена је синоћ у Парохијском дому на Сокоцу, а окупила је и око 150 ученика Средњошколског центра „Василије Острошки“.

Паштар је изразио задовољство великим присуством средњошколаца који су имали прилику да разговарају са аутором и погледају 60 фотографија, што је само мали дио од неколико хиљада фотографија овог ратног фотографа у Команди Сарајевско-романијског корпуса.

– Замолио сам ове младе људе да схвате да треба да се његује култура сјећања и да не забораве да су њихови преци чували ове просторе у два свјетска и у минулом Одбрамбено-отаџбинском рату, да би они данас живјели у слободи – рекао је Паштар Срни.

Он је нагласио да је ова изложба реализована захваљујући идеји градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, да овај сегмент буде дио богатог програма обиљежавања Дана и крсне славе града Светог Петра Сарајевског.

Историчар са Пала Свјетлана Самарџија говорила је младима о ратним дешавањима на подручју Сарајевско-романијске регије од 1992. до 1995. године, о егзодусу сарајевских Срба из града који је био други по броју Срба у бившој Југославији, а који су платили огромну цијену за настанак Републике Српске.

Професор у Средњошколском центру „Василије Острошки“ Данило Тадић рекао је Срни да ће ову поставку и сутра погледати осталих 150 ученика.

– Ово је још једна прилика да млади више сазнају о ратним дешавањима на подручју Сарајевско-романијске регије и запамте је као дио историје српског народа и наше борбе за слободу – навео је Тадић.

Изложба ратних фотографија са подручја Сарајевско-романијске регије, посвећена јубилеју 30 година Републике Српске, Дану и крсној слави града, отворена је 11. септембра у Источном Сарајеву, 13. септембра на Палама, а након Сокоца, биће организована у Бијељини, Требињу и Бањалуци.