Фото: Ј.Маринковић

Поводом прославе Дана и крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра дабробосанског Зимоњића, код Централног крста на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, данас је служен помен страдалим војницима, након чега су вијенце положили изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, делегација града Источно Сарајево, борачких организација, Универзитета у Источном Сарајеву те Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је дуг према српским жртвама вјечан.

– Није могуће одужити се људима који су дали своје животе или дијелове тијела. Сваки пут кад посјетимо ово свето мјесто враћамо дио дуга, али то никада неће бити у потпуности измирено, нити треба да буде. Док год враћамо дуг дотле Република Српска постоји. Град Источно Сарајево и становници шест градских општина су највећи страдалници из периода од 1992. до 1995. године. Људи који су изнијели највећи терет одбране управо овдје почивају, али сигурно да су огроман терет поднијели и они који су пренијели своје мртве, оставили огњишта, а потом се издигли и изградили град Источно Сарајево. Зато сваке године са овог мјеста крећемо у прославу Дана и славе Града – казао је Ћосић и додао да је овогодишња порука народу да истрајемо у заједништву и окупљању.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић истакао је да је веома важно да се сјећамо оних који су своје животе дали за Републику Српску.

– Овдје на „Новом Зејтинлику“ морамо размишљати о будућности њихових потомака, јер ако је неко био спреман дати живот за Републику Српску, онда ми немамо право да се штедимо. На нама је да чувамо то што је створено крвљу и стварамо амбијент у којем ће се љепше, лакше и боље живјети – навео је Томић.

Према његовим ријечима свијет пројектује истину, а не тражи, стога ће српски народ увијек бити одговоран за све.

– Недавно сам разговарао са једним веома утицајним човјеком у свијету на тему да ли уопште странци знају праву истину и одговарио ми је да то њих не интересује, јер они имају своје пројекте и не истражују истину. Зато ми морамо имати свој пројекат у ком ћемо бранити оно што је створено и преносити на своју дјецу. Ево на оваквим скуповима треба да долазе омладина и ученици да знају зашто су њихови очеви и преци дали животе – поручио је Бошко Томић.

Универзитет у Источном Сарајеву растао је заједно са Републиком Српском, а од ове године у склопу програма обиљежавања Дана Универзитета уврштена је посјета Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“, потврдио је Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

– Када човјек дође на ово свето мјесто заиста изгуби моћ говора. Ово је мјесто туге и тишине које треба да нас опомиње како је у једном периоду зло побиједило добро, како су нељуди побиједили људе. Ми, као академска заједница, морамо да учинимо оно што је до нас, а од нас се очекује да јасно и гласно станемо у одбрану нашег иденитета и Републике Српске. Свјесни смо да без Републике Српске не би било ни Универзитета. Наш највећи и неопростив гријех би био да се сваке године на овај дан не ода посебна пажња и захвалност онима што су себе уградили у вјечност – навео је Кулић.

Након одавања почасти страдалим српским војницима на Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, делегације су посјетиле манастир Светог Георгија на Равној Романији, светињу на чијим зидовима су исписана имена око 4.000 погинулих бораца.