На тринаестој редовној сједници Скупштине града Источно Сарајево која је одржана данас, одборници су разматрали више тачака дневног реда, од којих је највише пажње заузела она која се односи на ребаланс буџета.

Гласовима већине одборника, ребаланс буџета је усвојен у износу од 16.125.165 КМ, што је повећање у односу на нацрт ребаланса од 1.090.000 КМ и представља највећи досадашњи буџет града Источно Сарајево.

Након сједнице, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић у изјави за медије изразио је задовољство усвојеним ребалансом буџета и навео да је увећан на основу Одлуке Владе Републике Српске за финансирање изградње спомен-комплекса посвећеног српским цивилима страдалим у 20. вијеку.

– Одлука се односи на 1,6 милиона КМ, 800.000 КМ у овој и исто толико у наредној години. Сада могу рећи да су се стекли услови за расписивање тендера за реконструкцију главне улице у Сокоцу, затим изградњу водовода у Кнежини, као и да ћемо са 50.000 КМ подржати обнову виле Карађорђевића на Хан Пијеску – навео је Ћосић и нагласио да се овдје не ради о томе да ли градоначелник има или нема скупштинску већину него да се ради о добробити за све грађане Источног Сарајева.

Градоначелник је додао да је остао принципијелан и на приједлоге опозиције који се односе на њихове амандмане са претходне сједнице, те истакао да су подржана три од предложених пет, с тим да два нису била могућа због начина обрачунавања у буџету и кориштења његових позиција.

– Имам повјерење у скупштинску већину која постоји и она изузетно добро обавља свој посао. Сматрам да може боље и мора боље у наредном периоду. Уколико дође до још једне подршке Владе Републике Српске за пројекте освјетљења на подручју Града у вриједности од милион КМ, услиједиће још један ребаланс буџета. У припреми су активности које се односе на нове приходе у буџет града, које ће помоћи да Град има властите приходе и самим тим, биће више средстава за све кориснике градског буџета – најавио је Ћосић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је усвојени ребаланс буџета већи за 1,09 милиона КМ него претходни нацрт.

– Имали смо 800.000 КМ намјенских средстава Владе Републике Српске, затим 140.000 КМ намјенских средстава за заштиту од пожара, те још 150.000 КМ прихода које очекујемо до краја ове године – истакао је Короман.

На питање новинара о заказивању ванредне сједнице Скупштине града на којој ће бити ријеч о фирми „Мофас“, Короман је казао да је за сутра заказан Колегијум који ће одредити вријеме одржавања те сједнице.

Одборници Српске демократске странке у Скупштини града Источно Сарајево нису подржали ребаланс буџета, а према ријечима одборника ове странке Предрага Шаровића разлог је тај што је у потпуности прихваћен само један амандман.

– Прихваћен је амандман којим се тражи 10.000 КМ за опремање новоизграђене амбуланте у Болници „Србија“. Други амандман који је дјелимично усвојен је везан за изградњу ограде око Храма Светог Василија Острошког, гдје смо тражили 60.000 КМ, а одобрено је само 20.000 КМ. Трећи амандман је такође дјелимично прихваћен, а који се односи на статуу др Миодрагу Лазићу. Амандман који се односи на плате радницима „Мофаса“ је одбијен, као и онај да се 15.000 КМ пребаци градској радио-телевизији – додао је Шаровић.

Одборници градског парламента су на данашњој тринаестој редовној сједници разматрали 25 тачака дневног реда које су се односиле на ослобађање обавеза од плаћања за грађевински материјал, који је некада град Српско Сарајево испоручивао заинтересованим корисницима на кредит.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.